Podczas mojej ostatniej wizyty w Janysporcie, Paweł Janyst pokazywał mi jak testuje klamry. Robi to w prosty sposób, wali nimi w podłogę.
Postanowiłem zrobić to samo. Przetestowałem klamry firm National Molding, ITW Nexus, YKK i polskie Dkal.
Wszystkie klamry trzymałem kilka godzin w zamrażarce po czym uderzyłem nimi z całej siły w twarde podłoże.
Klamry były z:
N - nylon (National Molding stosuje nylon produkcji DuPonta i Monsanto)
D - żywica acetylowa DuPont Delrin (National Molding stosuje również Hoechst Celanese Celcon)
Oto wyniki
National Molding
-mojave side squezee 25mm , bicie na klamrze D
Część męska pęknięta w trzech miejscach. Część żeńska pękła na całej długości. Klamra nie nadaje się do dalszego użycia.
-mojave side squezee 25mm, bicie na klamrze N
Część żeńska bez uszkodzeń. Cześć męska rozłamała się na dwie części.
Klamra nie nadaje się do dalszego użycia
-mojave side squezee 30mm, bicie na klamrze D
Część żeńska bez uszkodzeń. Cześć męska ma małe uszkodzenie, pękła część zęba.
Klamra nadaje się do dalszego użycia.
ITW Nexus
-GT SR Side Release Buckle 1'
Żadnych uszkodzeń
- klamra 25mm (nie znam nazwy) , bicie na klamrze D
Część żeńska bez uszkodzeń. Część męska ma odłamany ząb i odłamany fragment prowadnicy.
Klamra nadaje się do dalszego użycia
YKK
-LB25R , bicie na klamrze D
Żadnych uszkodzeń
DKAL
-ZW 40 , tworzywo Nylon
Cześć męska i żeńska totalnie połamane, uszkodzenia części żeńskiej na zdjęciu niewidoczne.
Niedługo umieszczę zdjęcia połamanych klamer, oraz przetestuję kolejne klamry.
Oczywiście jest to tylko test poglądowy, bo zazwyczaj na klamry działają zupełnie inne siły. Poza tym należałoby przetestować odpowiednią ilość klamer by wyciągnąć właściwe wnioski.
Jak widać, klamry acetalowe są podatne na uderzenia mechaniczne (gdyż są mniej elastyczne od nylonu), za to klamry nylonowe drastycznie tracą na wytrzymałości mechanicznej po zamarznięciu.