Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest N kwi 19, 2026 12:44 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn wrz 08, 2008 8:14 am 
Użytkownik

No właśnie? Jakie szelki najlepiej sprawdzą się w podtrzymywaniu paska z oporządzeniem, tak abym w dodatku mógł założyć na to kamizelkę zintegrowaną? Jedno co wiem, to to że płaskie szelki, ale poza tym - nie mam zielonego pojęcia jakiego typu, a widzę że są stosowane z podobną częstością w tego typu rozwiązaniach. Jak to jest w/g waszego doświadczenia?

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 08, 2008 8:50 am 
Użytkownik+

nie ma na to reguły sam musisz wypróbować cio Ci będzie odpowiadało przy większym obciązeniu pasa lepiej sprawdzają sięszelki H lub X ale moim zdaniem możesz zrobić takie szelki z mozliwoscia zmiany z H na X ktoś na forum pokazywał cos takiego wystarczy poszukac

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 08, 2008 11:25 am 
Moderator

X da 4 punkty mocowania z najmniejszą ilością taśmy.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 09, 2008 12:32 am 
Użytkownik

Ale X wydają mi się strasznie, ale to strasznie niewygodne. Poza tym, nie o oszczędność materiału mi chodzi.
Póki co rozważam szelki H i szelki Y - w zasadzie różnią się tylko ilością miejsc trzymania z tyłu, ale które są lepsze i pozwalają na uniesienie większej ilości ciężaru na pasie? Wydaje mi się że H, tak?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 09, 2008 9:52 am 
Użytkownik+

Wypróboj bo czesto to co sie wydaje jest mylne.

Im więcej punktów zaczepienia szelek tym lepiej rozkłada się cięzar na pasie

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 09, 2008 12:03 pm 
Użytkownik+

do pierwszej lini płaskie -X
do zielonej na duzy ciężar H

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 09, 2008 12:42 pm 
Użytkownik

super - takiego typu odpowiedzi się spodziewałem, tylko mam w zasadzie jedno pytanko jeszcze - jak rozwiązuje się regulacje w szelkach X pod kamizelkę? Tzn gdzie i jak mam zamontować regulatory, aby dawały dużą możliwość regulacji i jednocześnie nie cisnęły pod kamizelką? W ogóle, jak rozwiązać krzyżowanie się szelek - zszyc je w tamtym miejscu, czy są do tego jakieś lepsze rozwiązania? (pomijając te plastikowe łączniki, gdyż nie mam do nich dostępu). Z góry dziękuje za info - czekam na ew. opis detali i zabieram się do szycia :).

aha i jeszcze jedno - planuje szelki montować do pasa paracordem, czytałem że dzięki temu lepiej rozłoży się ciężar (szelki efektywnie będą 8 punktowe), czy to dobre rozwiązanie?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 09, 2008 8:57 pm 
Użytkownik

Popatrz sobie na te szelki:
http://www.militarymorons.com/equipment ... html#emsus

skopiowałem je http://nic.konto.avx.pl/kamizelki/viewtopic.php?t=408 (w 8 poście chyba są fotki)
tak jak pisał super
Na pierwszą linę w konfiguracji X bardzo wygodne

A nawet na 2gą (w lżejszej konfiguracji tak do 7kg nosiłem) w układzie H są bardzo wygodne (czyli jeżeli mam plecak i część rzeczy w nim noszę to te szelki są idealne)
Oczywiście pewnie trochę nieobiektywne to może być bo używam tego tylko do asg i na 2giej lini nosiłem te szelki max 12-15h (jednorazowo)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 10, 2008 9:15 am 
Moderator

W mojej wypowiedzi nie chodziło o oszczędność materiału a o ilość taśmy pod kamizelką. Mniej taśmy mniej uwierania. Jeśli roboisz szelki dla siebie swobodnie X możesz zszyć. Możesz skopiować Catcha/MIWO. Mocowanie na paracordzie jest ok ale weź pod uwagę, że wychodzi o wiele wyżej niż klasyczne owinięcie taśmą i montaż regulatora/triglide'a. Moze ci kolidować z kamizelką.

Strefa czasowa: UTC + 1