Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest N kwi 19, 2026 4:23 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Czemu szyjecie?
Bo tak jest taniej. 18%  18%  [ 3 ]
Bo tak jest lepiej (przy tej samej cenie). 0%  0%  [ 0 ]
Bo nie ma takiego oporządzenia które mnie satysfakcjonuje. 29%  29%  [ 5 ]
Bo lubię ;). 29%  29%  [ 5 ]
Nie wiem. 24%  24%  [ 4 ]
Liczba głosów : 17
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czemu szyjecie?
PostNapisane: Pt lip 04, 2008 9:04 am 
Użytkownik

Witam,
pytanie adresuje do szyjących, sobie podobnych osób - amatorów zajmujących się szyciem oporządzenia taktycznego dla siebie i znajomych - nie wojskowych. Motywacje profesjonalistów szyjących dla wojskowych rozumiem i nie ma co nad nimi dywagować.
Czekam na wyniki ankiety i ewentualne komentarze.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 04, 2008 10:57 am 
Użytkownik+

Ankieta z możliwością wyboru tylko jednej odpowiedzi więc nie do końca wiarygodna, w moim przypadku żeby zagłosować w pełni potrzebowałbym 3 głosów.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 04, 2008 11:08 am 
Użytkownik

Wiem, wiem, ale fora tak mają ze ankieta jest jednokrotnego wyboru, więc wybierz "najważniejszą" motywację ;).

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 04, 2008 12:30 pm 
Użytkownik+

bez sensu
ja muszę zakreślić 4 odpowiedzi

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 04, 2008 2:32 pm 
Użytkownik+

Dokładni, zamiast ankiety lepiej było założyć normalny temat i każdy wypowiedziałby się krótko dlaczego. A i jeszcze jedno - odpowiedź "nie wiem" jest po prostu nie do opisania :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 04, 2008 5:20 pm 
Użytkownik

Ależ jakto? Nigdy nie odczuwasz potrzeby uszycia czegokolwiek i nie ważne, ze "nie wiesz" po co Ci to, tylko siadasz i szyjesz?? ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 04, 2008 5:55 pm 
Użytkownik

lupus - to wtedy raczej "bo lubię" ;).

No to nie musi być ankieta, po prostu napiszcie. Ja np. zacząłem z myślą że tak taniej, co w sumie nie leży daleko od prawdy (chociaż tylko na początku, potem jak się myśli o profesjonalnych materiałach, "a może by tak nową maszynę" etc, to już pewnie tanio nie będzie). Dopiero w trakcie szycie zauważyłem że to że tanio schodzi na dalszy plan, a na pierwszy wysuwa się możność dowolnej konfiguracji wszystkiego, co chcemy zrobić, co już naprawdę jest fajne.

A z drugiej strony, troszkę szkoda że ciężko znaleźć wykroje, albo chociażby dokładniejsze zdjęcia sprzętu, zwłaszcza bardziej skomplikowanego niż ładownica, czy pas (myślę tutaj o zespolonych kamizelkach, QR itp).

Pozdrawiam ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 04, 2008 7:38 pm 
Użytkownik+

Gotowe wykroje i wzory są dla cieniasów, żeby nie powiedzieć gorzej ;) (mam nadzieję że się nikt nie obrazi :) ). Ja wszystko wymyślam, projektuję i realizuję sam. I do tej pory jeszcze się nie zawiodłem (co najwyżej wiem co poprawić, ale nie było sytuacji gdy coś byłoby bez sensu, żeby się nie chwalić :twisted: ).

Powody dla których szyję - lubię, zarówno szyć, jak i widzieć jak coś powstaje. Szyję ponieważ tak taniej, wszystko jest dokładnie takie jak chcę, jak potrzeba coś nowego to się nie martwię żeby mieć kasę na kupno tylko siadam i szyję. To że można zarobić również było dla mnie ważnym czynnikiem.

Tytuł:
PostNapisane: So lip 05, 2008 2:24 pm 
Użytkownik

MAJOR762 - wiesz, wszystko co póki co zrobiłem też projektowałem sam, ale są pewne rzeczy których sam bym nie zaprojektował, np. jakiś rozbudowany PC, albo kamizelka zintegrowana. A tym bardziej jeśli chciałbym żeby to była kopia czegoś...

Tytuł:
PostNapisane: So lip 05, 2008 5:37 pm 
Użytkownik+

Kopia - samo w sobie jest logiczne że kopia to kopia. Ale jakakolwiek kamizelka zintegrowana - czemu nie?? Patrzysz na zdjęcia kamizelek po necie, analizujesz jak są zbudowane i projektujesz. Kwestia posiadania wymiarów wkładów. Ktoś kiedyś zaprojektował to sam od podstaw jako pierwszy więc się da, kwestia wyobraźni i zdolności projektanckich :)

Tytuł:
PostNapisane: N lip 06, 2008 12:03 am 
Użytkownik

Cóż, aż tak zdolny nie jestem (póki co ;) ). Niestety.

Tytuł:
PostNapisane: N lip 06, 2008 9:20 am 
Użytkownik+

Niektórzy są bardziej zdolni niż im się wydaje, tylko o tym nie wiedzą ;) Siądź przy projekcie, przeanalizuj zdjęcia i spróbuj takie coś zaprojektować, zobaczysz że wyjdzie lepiej niż myślałeś.

Tytuł:
PostNapisane: N lip 06, 2008 9:48 am 
Użytkownik

Wiem że prawda jest taka że jestem leniwy, wiem xD. Przynajmniej zbyt leniwy żeby uszyć takie coś, natomiast kieszenie do tego jak najbardziej ;).

Tytuł:
PostNapisane: N lip 06, 2008 8:13 pm 
Użytkownik+

Zamiast szukać gotowców trzeba samemu ruszyć głową. W necie jest wszystko nawet dokladne wymiary wkładów balistycznych, magazynków, wszystkiego... Więc szkoda czasu marnowac na zadawanie pytan o gotowce skoro samemu mozna cos zrobic przy okazji wprowadzajac wlasne patetny.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 17, 2008 10:52 am 
Jestem tu od niedawna

Nikodem, nie szukaj wykrojów. Nie znajdziesz jakichś sensownych, a nawet jak znajdziesz to będziesz mieć milion pomysłów co zrobić inaczej. Jak znasz kogoś kto ma jakąś fajną kamizelkę, poproś czy możesz obejrzeć dokładnie. Nawet CIRASa można tak zdegradować do prostszych elementów. Rozłóż to na płasko, obejrzyj, zrób zdjęcie/szkic, zdejmij parę wymiarów jak Ci sie chce(siatka molle pozwala domyślić się większości), i w domu główkuj. Mi pomogło składanie modeli wykrojów z papieru :) Gorzej jak chce się zrobić coś czego się nie macało, i nie ma jak pomacać. Aż taki zdolny nie jestem żeby od kompletnego zera coś złożonego zrobić.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 17, 2008 3:18 pm 
Użytkownik+

Każdą kopie można zrobić praktycznie bazując na zdjęciach, ale wtedy jedynie wyglad moze być "identyczny" od strony konstryukcyjnej to cięzka sprawa. Polecam DIYTACTICAL.COM w szczególności forum - idealne dla poczatkujących

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 17, 2008 6:03 pm 
Użytkownik+

Należy dodać że trzeba znać angielski. Ja nie znam na tyle żeby rozumieć co tam ludzie piszą i jedyny pożytek to pooglądanie zdjęć z kilku manuali jak szyć. Bez języka znaleźć tam wiele też nie idzie. Także forum dobre, ale tylko dla inglisz-banglających.

Strefa czasowa: UTC + 1