Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 5:25 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt mar 07, 2008 8:25 pm 
Użytkownik

Witam!
Czy zna ktoś jakieś sposoby odnowienia barw starego oporządzenia? Chodzi mi o starszy szpej typu ILCE, PATTERN 58?
Polećcie jakieś metody i barwniki (Z góry mówię, że krylon itp. odpada).

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 07, 2008 9:22 pm 
Użytkownik

Z tego co się orientuje to odpadają wszystkie te barwniki, które wymagają gotowania.

Samo przetarcie octem czasami coś daje, ale syf jest przez jakiś czas po tym.

Chcesz odświeżać tylko jednokolorowe rzeczy czy w jakimś konkretnym kamuflażu?

Tytuł:
PostNapisane: So mar 08, 2008 11:49 am 
Użytkownik

Jeden kolor. Konkretnie to coś zbliżonego do ranger green. A czy gotowanie odpada? Do takiego płótna z jakiego jest zrobione ILCE i pattern 58?

Tytuł:
PostNapisane: So mar 08, 2008 3:07 pm 
Użytkownik

Tutaj przekazuje nie sprawdzone do końca informację, bo samemu jakoś szkoda mi sprzętu na takie próby było:
- po gotowaniu -
1. potrafi się cześć oporządzenia skurczyć - widziałem takie przypadki, ale może to tylko kwestia szajs materiałów i producenta była,
2. traci swoje właściwości maskujące IR - nie miałem jak sprawdzić
3. jeżeli ma jakieś wkładki usztywniające w środku - to potrafią się zdeformować od temperatury.

Ode mnie i sprawdzone:
1. Poszukaj na necie farb/barwników/batiku do tkanin, do farbowania na zimno i zawsze "po" utrwal to obustronnie (wystarczy namoczyć) octem. Inaczej albo na deszczu Ci kolor spłynie albo stosunkowo szybko wypłowieje na słońcu.
2. Farbuj po trochu, aż trafisz w kolor. Zawsze czekaj aż wyschnie i utrwalaj. Na mokro i przed utrwaleniem ma inne odcienie.
3. Im więcej sztucznego albo dobrze zaimpregnowanego tym słabiej łapie kolor (przy starym sprzęcie impregnacja już rzadko działa :) )

Moje doświadczenia z farbowaniem dotyczyły pewnego nazwijmy go "cywilnego" plecaczka który był w ten sposób przystosowywany do zabaw w lesie.
Później jeszcze i ten mały plecak i jakieś element oporządzenia kumpli odnawialiśmy farbami akrylowymi o których chyba gdzieś już tu pisałem ale to było rzeźbienie w g... - każda "łata" w kamuflażu oddzielnie.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 08, 2008 4:22 pm 
Użytkownik

Jakieś tam barwniki znalazłem, ale nie mogę znaleźć odpowiedniego koloru, a potrzebne mi coś w rodzaju ciemnej zieleni, z lekką nutką oliwki. Albo taki kolor jak zielony w kamuflażu DPM.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 08, 2008 4:45 pm 
Użytkownik

Niestety to jest zawsze loteria. Nigdy nie wiesz jak złapie kolor dany materiał i jak będzie wyglądał.
Skład materiału, barwa, impregnacja itd. powodują, że na oko dwa materiały wyglądające tak samo inaczej się zabarwią w tym samym barwniku i tym samym czasie barwienia.

Zobacz może coś Ci podpasuje z barwników do tkanin firmy Lukas o nazwie Batik Deco Deep Green. Nie ukrywam, ze trochę strzelam i nie daję gwarancji,ze to będzie to :)

Tytuł:
PostNapisane: So mar 08, 2008 6:20 pm 
Użytkownik

A gdzie można takie coś dostać? Bo jak na razie znalazłem odpowiadający mi kolor tyle, że owym środkiem barwi się na gorąco.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 08, 2008 6:34 pm 
Użytkownik

"Use google Luke"

Jest sens podawać Ci jakiś sklep w 3mieście?
Zobacz m.in. sklepy dla artystów. W Gdańsku jest taki co się Storm nazywa.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 08, 2008 10:56 pm 
Moderator

aciepk mam prośbę. Zerknij następnym razem czy takiego tematu już nie było. Poparz 9 tematów niżej...

Do rzeczy
Cytuj:
A few people have asked about this so I’m starting a thread on it that can hopefully serve as a reference of shared experiences, please feel free to add.

Procedure for both cloth and cordura:

I generally follow the instructions but #1 is to use nitrile or silver-lined chemical resistant gloves, not just latex or standard kitchen jobs because they aren’t chemical proof and you don’t want your kids coming out as funky hippies or something. (Also make sure you put the used dye down the sink so it goes to sewer and not to storm water which ends up in creeks and rivers without being treated.)

I use RIT brand powdered dye (seems to work better than the liquid), hot water from the tap (not boiled or heated but probably around 60 – 80’C), add a little detergent and salt and make sure it’s well mixed before adding the items (this will help prevent specs of colour). Items are pre-wetted before adding them too. Get a clean stick or something to mix it up and to stir with. Chuck em in and keep mixing for a while. Pull em out when you think they’re done and rinse straight away.

Once rinsed a bit I generally put them through a quick wash in the machine to get rid of the rest of the dye but for hard to dye things that you want dark you might want to try letting them dry before rinsing too much (just don’t let them drip on the dog/veggie patch/toddler/raid pack/etc.)

http://www.ritdye.com/ has some pointers but it’s all in the packet anyway.

Colours / amounts

I tend to mainly use a mixture of dark brown and dark green and less than a whole packet of each. These two will cover the spectrum from light khaki through to coyote and dark olive. I used a whole packet of tan for some cotton pants that were light khaki the other day and they only darkened a little (and went a little yellowish). Just green will end up like robin hood’s gear.

Besides the relative amounts of dye/s remember that the volume of water and material to be dyed will also effect how it turns out. You generally want a little bit of space to mix things around. For a top or pants I use a plastic bucket and for packs etc the laundry trough.

BDUs:

It depends on what material they are. Cotton BDU’S are easy and to dye with good results, ny-co and poly less so and it won’t last as long. With quality BDU’s though you can usually remove most of the new dye (i.e. go back to the original colour) with a chlorine bleach wash or soak so you can play around a bit. Nylon and Poly take longer (maybe 20 – 30 min) than cotton (10-15 min) depending how dark you want it. I did a 6-colour desert top ny-co (50/50) top black and after a few washes it was kinda dark grey (Goth black?) with the darker pattern showing through. I’ve found cloth looks darker in the bath than it turns out.

Cotton khaki to olive is pretty easy but the buttons will still be tan (well, on propper and alpha ones anyway) and the darker part of patterns will probably show through if they are cams. Generally 1/2 to 3/4 dark brown and 1/2 or a bit less dark green will give you a darker olive while both half packets will give a greener version (like faded OD BDUs).

To go really dark for BDU’s (basko) I’d use a whole packet of dark brown and 1/2 to 3/4 dark green and leave them in it for a while. You might try a professional place if you want permanent effects on ny/co (i.e. the old m65 pattern to black thing). Also I wouldn’t spray paint cloth unless you’re a sniper or something.

Cordura

Cordura is tricky because if you go to dark there ain’t no going back. Bleach and colour remover destroys the waterproof backing (I know, I tried…). I wouldn’t leave anything in longer than 10 mins or so unless you want solid black or something. Also, unlike cloth, cordura doesn’t seem to look darker than it turns out so as soon as it starts looking darker take it out. Remember that you can also go darker by doing it again to it’s best to err on the sort side. I’ve also found that nylon webbing can go darker quicker than the cordura so take that into account and interestingly I’ve also noticed that the buckles go darker too. To do pouches from tan to dark khaki/coyote I use 1/2 to 3/4 dark brown and 1/2 or less of green. For a more coyote colour I’d even try very little or no green to start with but keep times short because it’ll go bright brown quickly. And keep times to around 5mins or a bit over. Rinse straight away in cold water etc. as per above.

The other complication with cordura is that the binding may be poly or nylon that doesn’t take dye well (see pic below). You may want to test this first as this hydro pack came out funny (I touched it up with model spray paint ok though).

Hope this helps!
Za sh1ft z www.lightfighter.net forum

Tytuł:
PostNapisane: N mar 09, 2008 12:21 pm 
Użytkownik

Rzeczywiście... Mogłem się tam zapytać. no cóż następnym razem będę pamiętać.

Strefa czasowa: UTC + 1