pl0m3n napisał(a):
Pytanie skieruje do producentów (odzieży) umundurowania obecnych na forum (Cavtan, Kangur, Krawiec z Panamy i wszyscy inni których pominałem).
Jak wyglada przygotowanie produkcji odzieży, umundurowania/
Jak wygląda krojenie, jak wykonujecie szablony na dużą skalę oraz jak wykonujecie swoje prototypy?
Jak skalujecie rozmiary np. pod wymogi przetargowe?
Jakich nici uzywacie?
Jakich grubości nici używacie?
Jesli nie jest to wszystko owiane jakas specjalna tajemnica to spróbojcie sie podzielić tego typu informacjami. Moze to byc bardzo pomocne dla nas prostych ludzi;)
Zacznę od końca
Jest to tajemnica każdej szanujacej się firmy.
Nawet gdy projektant chce zmienić pracę ( lub ją traci i chce w tym samym fachu pracować dla innej firmy) - to jest coś takiego jak konflikt interesów. Nie ma szans na zatrudnienie mimo , że jego doświadczenie jest duże, a firma do której aplikuje poszukuje właśnie takiego kogoś jak on. Co jest zrozumiałe, ochrona swojej wiedzy..... zdobywanej przez lata.... Jeśli ktoś lubi rzeczy potężne , a wiedza to potęga niech nie szasta nią na lewo i prawo, a umiejętnie wykorzystuję. Przypuszczam , że każdy z Krawców dochodził do tego co teraz ma, małymi kroczkami albo susami, a te susy i kroki to kolejne etapy wtajemniczenia.
Ja odpowiem na pytania tak:
1. Tak samo jak innych rzeczy
2. krojenie - raczej zwyczajnie po prostu tniesz, szablony na dużą skale - tak jak na małą skale tyle,że więcej , prototypy - wykonuje się tak samo jak docelowe produkty tyle , że szybciej i mniej starannie.
3. nie wiem nigdy nie uczestniczyłem w przetargu, ale pewnie tak samo jak przy bezprzetargowym
4. mocnych
5. o tym było gdzieś na forum