Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 8:48 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lis 24, 2009 10:48 pm 
Jestem tu od niedawna

Witam !

To moje pierwsze szycie i pierwszy post na tym forum :-) Mam spory kłopot. Próbuje uszyć ładownicę - mam tkaninę poliestrową. Chcę to zrobić na takiej zasadzie, że uszyć tylny panel - z palsami i do niego doszyć przód kieszeni. Żeby było sztywniejsze, to chcę ten panel tylni zrobić z dwóch warstw materiału. No i teraz mój problem. Bo robię to tak, że wycinam prosotkąty z jednym końcem zaokrąglonym (klapka) , które składam na prawych stronach i przeszywam z trzech stron. Po odwróceniu robi mi się rurka :-(, próbowałem tą rurkę przeszyć po brzegu, żeby sie wyprostowała, ale nie za bardzo to wychodzi, bo nie jestem w stanie tego szwa tak na całości ładnie rozprostować i wychodzi mi to lekko faliście (to znaczy krawędź panelu nie jest prosta. Jak też powierzchnia panelu nie jest równa ) no i nie wiem jak podwinąć dół - tzn zamknąć ten panel z czwartej strony. Co robię źle i jak zamknąć całość ?

Wybaczcie głupotę tego pytania, ale nie mogę ruszyć i się lekko zniechęcam, a nie chciałbym :-)

Pozdrawiam
Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 25, 2009 9:27 am 
Użytkownik+

http://diytactical.com/blog/index.php/2 ... tom-folds/

tu masz tutka jak zrobic ładownice,natomiast co do twojego problemu to: albo zamiast zawijania przerzucic sie na lamówke i zalamować te boki, albo wytnij prostokat, złóż każdy bok, pózniej zegnij w pół i zaszyj, bd mial to samo co próbujesz zrobic teraz

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 25, 2009 6:53 pm 
Grey Angel Knives and Tactical Equipemen

Nie zszywaj tyłu ładownicy w ten sposób. Przyjmijmy, że wymiar tylnej części ma wynosić 15 cm wysokości i 7,5 cm szerokości. Na tylną ściankę złożoną z dwóch warstw materiału przygotuj wykrój z tkaniny - prostokąt o szerokości 9,5 cm - zakładka po 1 cm z każdej strony i wysokości 32 cm. (tu zakładka wynosi także 1 cm). Kredą, kredką, czymkolwiek łatwo ścieralnym zaznacz krawędzie do zawinięcia - czyli wspomniane 1 cm. Obszyj krawędzie zaginając zakładki do części laminowanej tkaniny. Następnie podziel część tylną na dwie połówki. Oznacz kredą linię środkową i linie pomocnicze do zamocowania taśm PALS. Przyszyj taśmy PALS i dopiero teraz złóż dwie połówki tyłu ładownicy i połącz. Metoda, którą próbowałeś stosować jest bardzo często stosowana, lecz przy tkaninach, które są znacznie miększe - np. tkaniny mundurowe.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 26, 2009 7:27 am 
Moderator

I sklej te dwie warstwy przed ostatecznym szycie. Butaprem, klej w spayu czy mój ukochany ostatnio klej na gorąco (tym ostatnim malutkie kropki na brzegach). Dzięki temu warstwy tkaniny nie będą się przesuwać względem siebie i w ogóle komfort pracy wzrasta (np z palsami).

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 26, 2009 11:21 am 
Jestem tu od niedawna

No to mi się rozjaśniło trochę, ale mam jeszcze wątpliwości :-)

1. tył ładownicy jest jednocześnie klapką - która ma być zaokrąlona - nie wiem czy wspomniana metoda wcześniejszego zaszywania brzegów zda egzamin, ale spróbuję (jakoś podcinać zaokrąglenie ?)

2. Piszesz - naszyć palsy przed złożeniem - czyli palsy będą przyszyte do jednej warstwy tkaniny ?

3. Jak sobie radzić z rogami - jak je składać przy zaszywaniu ?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
Piotrek

PS. Lamówka była by pewnie najlepsza, ale boję się, że moja maszyna na tylu warstwach tkaniny nie da rady, chyba, że można lamować taśmą złożoną na raz a nie podwiniętą na dwa. Skąd taką lamówkę wziąć ?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 26, 2009 4:16 pm 
Moderator

1. Bez lamówki zaokrąglenia nie uzyskasz ale możesz ściąć rogi:
http://www.nexternal.com/armynavy/image ... Pouch1.gif

2. Nie koniecznie: weź pojedyncze paski tkaniny i podklej w miejscach przeszyć. Tak robiłem kiedyś na poliestrze (byle jak wycięte paski 1 cm ze ścinek).

3. Tu właśnie przydają się porządne maszyny (bo spoooro warstw materiału). Wbrew pozorom łatwiej ci będzie przeszyć 2 warstw materiału i 2 lamówki (bo jak to ująłeś zawijasz raz, nie podwijasz dodatkowo krawędzi) zamiast 8 warstw materiału na rogach. Rozwiązaniem kompromisowym jest wykonanie lamówki samodzielnie z posiadanego materiału. Wówczas oczywiście przy poliestrze powinien zawinąć krawędzie ale suma summarum da ci to 6 warstw (ale za to na całym obwodzie).

Lamówkę kupisz w pasmanteriach, Techbandzie (100 metrów), Pasamonie (100 metrów) i na naszym komisie jak poprosisz to ktoś ci zapewne opchnie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 26, 2009 5:44 pm 
Jestem tu od niedawna

A o jaką lamówkę pytać w komisie ? żeby była taka składana na pół a nie na 4. Chciałbym mieć około pół centymetra zakładu.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 26, 2009 6:58 pm 
Użytkownik+

http://www.techband.pl/products/product/id/8 ja używałem tej. tylko musisz kupić 100m po 30gr za metr, najlepiej 25 mm szerokości i składasz ja na pół. w pasamonie weźmiesz od metra natomiast, jak dla mnie pasamon na naukę lamowania ręcznego sie nie nadają bo lamówki są za "giętkie" no i są droższe od techbandowskich

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 26, 2009 8:44 pm 
Jestem tu od niedawna

ale jak złożę 25 mm na pół, to wyjdzie mi margines ponad 1cm a ja bym chciał aby brzeg ładownicy miał około 0.5 cm. Chyba, że czegoś nie rozumiem

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 26, 2009 9:39 pm 
Moderator

Weź minimum 20 mm. I nie uzyskasz 5 mm - gwarantuję ci, że wyjdzie krzywo, ześliźnie się, wyśliźnie, poślini i w ogóle do bani :) 20 mm na cienkie rzeczy, 25 na grube.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 26, 2009 10:54 pm 
Użytkownik+

Wuki ma racje, są lamówki 10mm, ale to jest zdecydowanie za mało. 20mm albo 25, w zależności co kto lubi. Mnie osobiście sztywne lamówki podchodzą, ale szyjac sprzet dla ochrony,a co za tym idzie, tnac koszta musialem nauczyc sie szyc na "tanich" lamówkach, chociaz nie powiem lamownik by sie przydał. ale wracajac do tematu, najlepiej pokombinuj sam z zaginaniem materialu, lamowaniem a sam dojdziesz do metody ktora Ci podejdzie najbardziej

ps: Wuki twój post dotyczacy kleju na cieplo mnie natchnął i sprawilem sobie taki pistolecik dzisiaj 8)

Strefa czasowa: UTC + 1