Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest N kwi 19, 2026 10:17 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt kwi 22, 2008 9:40 pm 
Użytkownik

Mam prośbę czy Krawiec albo inni mogliby zmieścić zdjęcia gotowych części materiałów do uszycia ładownicy chodzi mi kształt wyciętych części do zszycia ewentualnie na e-mail

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 22, 2008 9:53 pm 
Użytkownik

Masz na mysli to:
http://www.diytactical.com/main/index.p ... Itemid=128

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 22, 2008 9:59 pm 
Użytkownik

Świetne wielkie dzięki

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 22, 2008 10:06 pm 
Użytkownik+

No nie powiem,część zabawy mi się teraz popsuła :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 22, 2008 11:00 pm 
Użytkownik

To zrób to inaczej. Jedno rozwiązanie jest? :)
Albo pobaw się w udoskonalenie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 22, 2008 11:05 pm 
Użytkownik+

Jak opanuje maszynę do szycia to będę udoskonalał :D

A na temat:
Może ktoś zna więcej takich stron/poradników/tuturiali?

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 23, 2008 6:17 am 
Moderator

Po co? Mózgiem panie kolego, mózgiem :)

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 27, 2008 12:45 pm 
Użytkownik

Mam kolejną prośbę przymierzam się do uszycia swojej pierwszej ładownicy do MP5, oraz małego chlebaka. To moje początki więc nie zależy mi specjalnie na materiałach i chcę wszystko kupić w jednym miejscu więc proszę o pomoc w doborze materiałów więc które z tych dodatków powinienem wybrać
Nici
http://www.polimex.net/pl_,oferta.php?m_id=181&
Jakie

Zamek błyskawiczny
http://www.polimex.net/pl_,oferta.php?m_id=227_468&

Taśma Nośna
http://www.polimex.net/pl_,oferta.php?m_id=242_244&
Z przeszyciem lub bez

Lamówka
http://www.polimex.net/pl_,oferta.php?m_id=242_243&
Jaka szerokość

Na tej stronie http://www.diytactical.com/main/index.p ... Itemid=128
ładownicę usztywniał dodatkową taśmą jak ona się nazywa

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 27, 2008 5:16 pm 
Moderator

Marcin a ja mam prośbę. Najpierw przejrzyj forum a dopiero później zadawaj pytania. Lista skurczy sie do 1/4.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 27, 2008 8:27 pm 
Grey Angel Knives and Tactical Equipemen

Kazdy z Nas jakos zaczynal!
1. Nici do produktow oporzadzeniowych to optymalnie 40' czasami 30'. Ja osobiscie preferuje poliamidowe nici Gutermana, ale cena za szpulke odstrasza - detalicznego klienta. Podobne nici z Coatsa niestety potrafia rwac sie przy szybkim szyciu, lub na ostrym velcro. Sproboj nici Tytan 40.
2. Zamki: na Twoim miejscu wybralbym zamek kryty - jak dla mnie wyglada estetyczniej na gotowym wyrobie, niz zamek spiralny goly. Ostatni po kilku miesiacach uzytkowania munduru z Miwo wymienilem zamek do kieszeni produkcji Alphy na brygzoszczelnego Kroko - ale tylko dlatego, ze spirala z Alphy szybko sie popsula.
3. Tasma nosna - najpierw sprawdz okoliczne sklepy konfekcyjne - moze ceny beda podobne, a kolory nieco lepsze niz w tej ofercie. Zdecydowani wybiez tasme bez przeszycia - no chyba ze szyjesz plecak na parade rownosci???
4. Lamowka - na poczatek jezeli nie bedziesz mial zwijacza do lamowki uzyj 25mm, potem mozesz przejsc na 20mm.
5. Poniekad jest to usztywnienie ladownicy - taka tasma ma rowniez inne zastosowanie - zabezpieczenie napow i oczka - poniewaz te dwa elementy wymagaja nieco wiecej niz tylko pojedynczej warstwy cordury.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 27, 2008 8:41 pm 
Moderator

Siwy fajnie, że walnąłeś merytoryczny post ale po przeczytaniu forum, jak mówiłem, większość staje się jasna. Chcesz mieć forum bez działającego szukaj? Chcesz forum z pytaniami powtarzającymi się raz w miesiącu? Rada radą, jestem zmęczony, normalnie odpowiedziałbym linkami. Mam tu moda i nie dopuszczę by podstawowe zasady formowej netykiety były łamane. Marcin nie bierz tego do siebie, to na prawdę nie do końca twoja wina.

Moja dewiza. Twórzmy forum przyjacielskie ale profesjonalne, ostro moderowana. Ma być rzeczowe przede wszystkim.

Dlatego też na dniach ostanie dwa posty zmienią się w topik monstrum (wkrótce) pt. "Pytania początkujących". A ten poleci w otchłań.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 27, 2008 9:13 pm 

Przepraszam - postaram sie ograniczyc! A posty pozostaw prosze. Bedzi mozna do nich dodawac link.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 27, 2008 9:20 pm 
Moderator

Zostaną wydzielone i przyklejone w odpowiedni temat "pytaniowy".

Tytuł:
PostNapisane: So maja 03, 2008 10:49 am 
Użytkownik

Żeby nie zakładać nowego wątku - ma ktoś może jakiś tutorial, albo chociażby same wskazówki i/lub wykroje do jakiegoś prostegochest-riga, czy innej kamizelki oporządzeniowej? Interesuje mnie coś z Molle, wiec chodzi tylko o sam kształt. Czy zwykłe odwrócone T jest ok?

Tytuł:
PostNapisane: So maja 03, 2008 3:45 pm 
Użytkownik+

Nie mogę sobie wyobrazić tego odwróconego T. A miałeś doczynienia z jakimś chestem? Najlepiej chyba po dotykać i pooglądać wszystko na żywo a jeśli nie ma takiej możliwości to jest wiele zdjęć w internecie. Obliczyć wielkość to nie problem. I jak napisał już Wuki w tym temacie "Mózgiem panie kolegą,mózgiem"

Wg. mnie najprościej było by uszyć takiego jak by RACKa(W ofercie Miwo Taj) tylko bez górnego panelu. Zostaje długi panel na przodzie w kształcie prostokąta , z tyłu pasek który spina dół kamizelki a do tego 2 szelki krzyżujące się na plecach najlepiej dopinane na klamrach do przedniego panelu. Proste :D Znaczy na papierze proste...

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: So maja 03, 2008 5:40 pm 
Użytkownik

Ale ten pokazywany "Taj" to właśnie jest takie T odwrócone w góre. Kształt jest prosty i łatwy do uzyskania, co tylko mnie cieszy :). Pytanie teraz (tylko jeszcze jedno, obiecuje) - jak wykonać to wewnetrznie? Po prostu np. dwie warstwy tkaniny i na to paski, czy może lepiej włożyć do środka jakiś usztywniacz? Tego niestety nie widać na zdjeciach, a bardzo mnie to frapuje. Sam skłaniam się do usztywniaxcza, gdyż to co chciałbym uzyskać miałoby udawać Plate Carriera.

Tytuł:
PostNapisane: So maja 03, 2008 7:23 pm 
Użytkownik+

AAA że takie jajko z tym T.

W moim pięknym Taju nie ma usztywniaczy. 2 warstwy materiału tylko. Nie zapomnij o kieszeni na panel górny ;)

Tytuł:
PostNapisane: So maja 03, 2008 9:41 pm 

Tylko dwie warstwy tkaniny i tasmy systemu MOLLE. Zadnych usztywnien, bo po co zwiekszac mase. Co do wymiarow. Wysokosc - 20 do 25 cm, szerokosc podstawy pasa piersiowego 55-60 cm powinno wystarczyc.

Tytuł:
PostNapisane: So maja 03, 2008 10:02 pm 
Użytkownik

A co z miejscem na wkłady balistyczne? Jak to sie realizuje? Bo nigdzie nie moge znaleźć dobrych zdjęć. Pytam, bo jeszcze nie mam projektu swojego pierwszego "czegoś", a takie niuanse są, niestety, dla mnie obce.

Tytuł:
PostNapisane: N maja 04, 2008 1:24 am 
GDiP

A masz jakieś konkretne wkłady balistyczne? One zwykle mają określone standardowe wykroje i kształty... Nie ma specjalnego sensu robić czegoś do nieistniejących wkładów balistycznych.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1