Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest N kwi 19, 2026 3:14 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr mar 05, 2008 12:41 am 
GDiP

Pianka się ugniata tak czy siak. Kolega w Eaglowskim sprzęcie tak ją ubił że z 10mm ma teraz może ze 3 i prawie nie amortyzuje. Zrób prostą "kanałową) poduchę taką jak w CIRASie możliwością wymiany pianki (prosta zakładka od środka tak jak kevlar w kołnierzu IBA). Z masą nie żartowałem - 6 magazynków do AK, apteczka i jakieś pierdoły i nagle nieduży PC zaczął ważyć na strzelnicy prawie dychę.

A swoją drogą efekt estetyczny tego San Marco po całości jest bardzo ładny. Wygląda jakby go człowiek sam pomalował w te łaty i to w nim lubię :)

Wydzielone z topiku http://nic.konto.avx.pl/kamizelki/viewtopic.php?t=432 by Wuki

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 05, 2008 7:14 am 
Moderator

Khtulhu napisał, że to dla niego, miał już taki tylko zielony, więc raczej sobie poradzi i masa go nie przerazi.... inna rzecz, że go nie zapycha ;)

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 05, 2008 5:47 pm 
GDiP

To że miał zielony to pamiętam, bo wklejał. Ale czy on w tym nosi kafle i inne historie - tego nie wiem.

Zresztą o realnym wagomiarze przenoszonego sprzętu i opancerzenia było już kiedyś (chyba też na tym forum).

Samodzielna płyta III klasy NIJ (ceramika), rozmiar L - ~2,5kg
Samodzielna płyta IV klasy NIJ (ceramika), rozmiar L - ~3,2kg
Samodzielna płyta III klasy NIJ (polietylen), rozmiar L - ~1,2kg
Samodzielna płyta VI klasy NIJ (ceramika, boczna Side-SAPI - ~1kg
Podstawowy pakiet balistyczny do kamizelki zintegrowanej, klasa IIIA NIJ, rozmiar L - ~3kg
Magazynek 30 nabojowy, 5,56x45, załadowany - 0,5kg
Magazynek 30 nabojowy, 7,62x39, załadowany, stalowy - 0,8kg
IFAK - 0,5kg
Camelbak - ~3kg

Doliczmy do tego masę poszyć i klamer - niewielką, ale zawsze też się sumuje. Dlatego wszystkie wyściółki, pianki i podkładki są tak mile widzianym dodatkiem - przynajmniej podnoszą komfort dźwigania tego draństwa. Bo jak się zacznie liczyć to się człowiek w głowę puka... albo masuje kręgosłup.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 05, 2008 9:06 pm 
Moderator

Ja? To nie ja, Stefan ;p, napisałem Ci "poduchy sie robia. " :) Nie ulega wątpliwości, że kasacja nie wchodzi w rachubę... Stąd dylemata mam ;p

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 05, 2008 9:56 pm 
PS Tactical Gear

Mozna zostawic nawet w tym temacie. Co do wagi moich PC to jak dotad maxymalna waga jaka miala ta kamizelka to bylo 16kg i fakt, po 4 godzinach non stop noszenia tego plus jeszcze karabinu i dwoch pistoletow stalo sie to nad wyraz uciazliwe. Dlatego robie poduchy, chociaz sie rzeczywiscie zastanawiam nad zrobieniem czegos takiego jak w Ciras'ach czyli z mozliwoscia wymiany pianek. Zobaczymy jak jeszcze bedzie wazyc teraz nowa kamizelka bedaca czyms na styl rozbudowanego PC (bo jako typowej zintegrowanej nie mozna bedzie liczyc, bo miekka balistyka bedzie tylko kryc przod i tyl, boki jak w PC) z 12 zaladowanymi magami do beryla i drobnica :]

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 05, 2008 10:52 pm 
GDiP

To ja ci powiem że wg. opinii mej i kolegów nie ma sensu walić na PC więcej niż 8 magazynków głównej. PC bardzo dobrze chodzi z 1 linią więc tak naprawdę to reszta wędruje na pas/udo.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 06, 2008 7:41 am 
PS Tactical Gear

Powiem szczerze ze caly czas szukam sobie mozliwie dobrego ukladu oporzadzenia. Narazie chce sprobowac sam PC zanim nie zrobie jakiegos dobrego oporzadzenia wlasnie 1 linii

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 06, 2008 1:29 pm 
Użytkownik+

PC jest do PMC lub jako dodatek ..dobre w górach
ale lepsza jest chyba zintegrowana

Strefa czasowa: UTC + 1