Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 10:08 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt maja 11, 2012 4:11 pm 
Jestem tu od niedawna

Jestem świeży na forum, z maszyną też nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia, mimo że znam podstawowe techniki szycia oraz rodzaje ściegów. Jestem właścicielem maszyny - jak w tytule i zastanawiam się ile można z niej wyciągnąć... Czy ktoś ( z doświadczenia ) jest w stanie określić do jakiego kalibru prac nada się ten sprzęt? Czy można przy użyciu tej maszyny szyć amatorsko pseudotaktyczne elementy wyposażenia (wiem, że nie jest to maszyna przemysłowa). Czy można do niej dokupić np. lamownik? Szukałem po sieci, na stronach z akcesoriami i niby jakieś dostępne do Łuczników są, nie mam tylko pewności, czy podejdą pod mój model. Jakie jeszcze akcesoria są dostępne i w które warto zainwestować? Czekam na odpowiedzi bardziej doświadczonych (z tym modelem) Kolegów.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 11, 2012 5:32 pm 
Moderator

Z tym czy innym byle starym Łucznikiem możesz zwojować bardzo dużo. Co prawda dominować będzie wykańczanie lamówką, bo to ogranicza skutecznie ilość warstw ale jak trzeba będzie to ręcznie pokręcisz. Lamownik znajdziesz bez problemu bo dziurę z gwintem tam chyba mas, tyle, że jedną. Żeby lamownik nie przesuwał się możesz albo przykręcić go na chama albo, co lepsze, wywiercić drugą dziurę, choćby bez gwintu i wsadzać tam np nit. Dzięki temu lamownik nie będzie się obracał.

Szczerze powiedziawszy to gorąco polecam lekturę sieci by dowiedzieć się jak dokładnie działa maszyna do szycia i do czego służą poszczególne elementy. Mówię jednak nie o poziomie domowej krawcowej a poziomie serwisu. To bardzo pomaga w jej poprawnym ustawieniu oraz zrozumieniu ograniczeń. Długość szwu, grubość igieł, wysokość igielnicy, timing, docisk stopki, kąt ustawienia ząbków i ich wysokość i wiele, wiele innych. Tylko bawienie się różnymi paramaterami pozwala wyciągnąć z maszyny 100%, tym bardziej, że na naszych maszynach szyjemy różne materiały. Mi czasem więcej czasu zabiera ustawienie maszyny niż odszycie jakiegoś elementu.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 03, 2012 10:38 pm 
Jestem tu od niedawna

Podłączę się do pytania kolegi odnośnie lamownika do 466. Czy takie coś się nada: http://www.rexel.com.pl/activeshop24/Pr ... /50mm.html
Czy cyfra 20 oznacza szerokość lamówki?

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 04, 2012 4:07 pm 
Jestem tu od niedawna

Najlepiej jakby Kolega kupił i opisał wrażenia, uniknąłbym nietrafionego zakupu ;)

Tak na poważnie, lamownik z tej oferty wygląda na przemyślaną konstrukcję. Gdyby tylko rozstaw otworów, sama wielkość, kształt płytki były analogiczne do oryginalnej, byłoby elegancko. Nie trzeba by wtedy kombinować z zamocowaniem lamownika.

Czy ktoś stosuję ten konkretny model lamownika z Łucznikiem 466?

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 04, 2012 4:50 pm 
Moderator

Możecie nie być osiołki? Po pierwsze sklep z wyposażeniem szwalni mających na wyposażeniu maszyny przemysłowe. Może pasuje, a może nie, stawiam, że nie. Po drugie, ważniejsze, to lamownik podwijający, przydatny tylko przy lamówce z cordury (powiększcie obrazek). Na dodatek z nazwy artykułu wynika, że robi z taśmy 20mm lamówkę szerokości 5mm więc za małą (pamiętajcie przy lamówkach i lamownikach, że część szerokości zabierze wam grubość projektu). Wy macie szukać lamownika składającego na pół. Standardem są lamówki 20mm i 25mm. Zróbcie zdjęcie 466 to wam powiem czy A4 jakoś da się wepchnąć.

Teraz małe ostrzeżenie. Jak się będą pojawiały tak idiotyczne pytania jak co oznacza 20mm to ich żywot będzie krótki. Całych postów, bez ostrzeżenia. I jeszcze jedno. Jakikolwiek bulwers nie będzie tolerowany. Czytać, czytać czytać. Dopiero pytać.
Na koniec, by złego wrażenia nie była miły uśmiech, bo ja mod koko spoko jestem :P 8)

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 04, 2012 5:24 pm 
Jestem tu od niedawna

Nie mam niestety możliwości wykonania fotografii w tej chwili, więc zamieszczam zdjęcie znalezione w przepastnej otchłani internetu; być może będzie pomocne:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 04, 2012 5:36 pm 
Moderator

Jeśli jedna z ciemnych kropek w blacie to gwintowana dziurka trzeba wrócić do mojego pierwszego postu w tym temacie i kupić lamownik A4, bo to chyba jedyny składający na pół, z tych tańszych (oraz wkręty montażowe, bo w zestawie ich nie ma). Pewno UMA coś robi ale jak pamiętam ceny około 150 netto.
Przy okazji, na A4 sporo treningu wymaga robienie krzywizn, na lamownikach 90 stopni jest łatwiej.
Niemniej jednak wykorzystując wyobraźnię oraz puszkę po piwie (szukajcie takich grubszych) lamownik składający na pół możecie zrobić sobie sami. Ja akurat do A4 dorobiłem moduł podwijający, by łatwiej robić lamówki cordurowe.

A4 używałem na Łuczniku serii 800 i brakowało mi w nim wspomnianej stabilizującej dziurki na drugi wkręt. Grubsze projekty wpychały lamownik pod stopkę.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 06, 2012 6:46 pm 
Jestem tu od niedawna

Bulwersu nie będzie :D. Czyli mamy szukać lamownika A4 w rozmiarze 25,4mm (1") lub 22,2mm (7/8"). Dobrze rozumiem?

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 06, 2012 9:33 pm 
Moderator

Na pewno 1". Mam, działa. Co do taśmy 20 mm mam problem, bo takiego nie mam, ale chyba bym ryzykował węższy (19mm po przeliczeniu z cali) niż szerszy bo na szerokim nie równo będzie się lamówka składała. Zresztą pewno za kilkanaście dni się wypowiem bo muszę kupić wreszcie.

Strefa czasowa: UTC + 1