Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 12:05 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lut 12, 2008 3:46 pm 
Jestem tu od niedawna

Witam wszystkich. Sprawa jest taka :
Poirytowany brakiem właściwej komunikacji na linii krawcowa - klient(czyli ja) zdecydowałem się na wlasnoręczne szycie wszystkiego od tej pory. Najwyżej coś spartolę ale pretensje będę miał wtedy wyłącznie do siebie. Oporządzenie szyć nie zamierzam. Chodzi raczej o odzież , naprawy , przeróbki(skośne kieszenie na klacie , dodatkowe kieszenie na rękawach itp. itd etc.) Mam okazję nabyć maszynę do szycia i zastanawiam się czy warto i za ile. Tekst z instrukcji obsługi: Domowe zygzakowate maszyny do szycia - Łucznik KL. 465, 466. Osoba sprzedająca mówi że sprzęt jest prawie nówka :wink: tylko dawno nie używany(generalnie można jej wierzyć). Maszyna w walizce plus części zamienne , instrukcja , plus pedał pod nogę , kabelki , wg. instrukcji wszystko jest. Oczywiście przed kupnem każę sobie uruchomić , pytanie czy warto :? za 350 zeta (przejrzałem ceny na Allegro) . Kwas jest taki że nie mam bladego pojęcia o maszynach do szycia więc pytam.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 12, 2008 4:28 pm 
Użytkownik+

Jeżeli chcesz przerabiać urania i tym podobne (czyli nie będziesz szył ciężki rzeczy) to z mojej strony poleciłbym Ci łucznika 877 lub 814. Ma specjalną odpinaną "podstawkę", po ściągnięciu której łatwo dostaniesz się do rękawa czy nogawki.
Maszyny o które pytasz też są bardzo dobre, do tych dwóch możesz jeszcze dorzucić Ł 451. Na allegro jest za jakieś 120zł.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 12, 2008 6:31 pm 
Użytkownik

Ostatnio kupiłem na allegro w całkiem dobrym stanie łucznika 466 za 120zł razem z przesyłką a najdrożej widziałem za 190, więc za 350 to się na pewno nie opłaca, ale jak pisze Cavtan do ubrań najlepsze będzie coś co umożliwia łatwy dostęp do rękawa a w 466 jest to dość utrudnione (ale się da).

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 12, 2008 7:10 pm 
Jestem tu od niedawna

Co do ceny to pewnie trochę bym zjechał w dół ale nie pomyślałem o tych rękawach i nogawkach. Uświadomilem to sobie dopiero jak bliżejprzyjrzałem się modelom z tą "podstawką" .
Looc w jaki sposób jest to możliwe ? Mi wychodzi z obserwacji zdjęć w instrukcji że się nie da? Możesz wyjaśnić? Bo przyznam szczerze że wolałbym nie kupować wysyłkowo :?

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 12, 2008 7:47 pm 
Użytkownik

Trzeba po prostu się męczyć i wywracać częściwo robioną rzecz, ale jest to dość uciążliwe i tylko do pewnej głębokości możliwe (np podczas naszywania rzepa na rękawy lub o zgrozo na kieszenie w stylu acu).

Ubrań/mundurów nigdy nie szyłem więc nie wiem jak i co nie mnie się o tym za bardzo wypowiadać.

Strefa czasowa: UTC + 1