Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 8:52 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Szycie plecaka
PostNapisane: Cz gru 06, 2007 6:19 pm 
Użytkownik+

Zamiaruje porwać sie na szycie plecaka transportowego ok 70l. Mam wstępny zarys jednak chciałbym zasięgnąć waszej opini m. in. co do przeszyc, co wzmocnic, jakie patenty zastosowac?

Czy obszywanie dużego plecaka taśmami nośnymi ma praktyczny sens? Co myślicie o obszyciu jedynie po bokach i częściwo z przodu?
Jak zabezpieczyc suwak przy rurowym przekroju plecaka (zeby sie nie rozeszło)?

Tworze projekt właśnie na podstawie wlasnych doświadczeń ale licze również na wasze sugestie.

PostNapisane: Cz gru 06, 2007 6:51 pm 
Moderator

pl0m3n napisał(a):
Zamiaruje porwać sie na szycie plecaka transportowego ok 70l. Mam wstępny zarys jednak chciałbym zasięgnąć waszej opini m. in. co do przeszyc, co wzmocnic, jakie patenty zastosowac?
Wzmocnij wszystko co możesz :) Dno przede wszystkim.
Cytuj:
Czy obszywanie dużego plecaka taśmami nośnymi ma praktyczny sens? Co myślicie o obszyciu jedynie po bokach i częściwo z przodu?
Turyści radzą sobie bez :) Kwestia gustu i potrzeb. Obszyłbym wszystko włącznie z klapą, jeżeli ci się chce.
Cytuj:
Jak zabezpieczyc suwak przy rurowym przekroju plecaka (zeby sie nie rozeszło)?
Nie pomogę chyba ale przede wszystkim zrobiłbym suwak do dolnej części w kształcie łuku. Takie odwrócone U z zamkiem zasłoniętym fałdką z gumką. Działa w turystycznych i się nie rozchodzi.
Sugestia - dorwij Wolverina, Woodpeckera itp. Kopiuj co ludzie chwalą (poczytaj recenzje).

Z czego robisz płytę pleców? Skąd weźmiesz duraluminium i jak zabezpieczysz jego końcówki? Podziel się takimi informacjami bo też mam podobne dzieło (90L) w planach. Moje założenie mówi jednak, że prostota da wytrzymałość.

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 06, 2007 7:03 pm 
Użytkownik+

stelarz planuje z 2 płaskowników aluminiowych lub ew. bez.
Materiał to pewnie będzie kodura ze względu na dostepność i cene (co prawda mam plecak mniejszy juz kolo 10 lat i sie trzyma chociaz intensywnie go uzywam)

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 06, 2007 7:16 pm 
Użytkownik

70l - to ile będzie wysokości komina?
Jaką ilość sprzętu masz zamiar na tych bokach przypinać?
Wiedząc ile będziesz wiedział ile przyszyć pasów i czy jest sens na całej wysokości.
Kwestia też czy z boku troczysz karimatę czy nie.
Jak tak to przynajmniej z części tych pasów nie skorzystasz.

Zamki chyba standardowo już można wzmocnić łapiąc dodatkowo na pasy z klamrami.

Zastanawiam się czy jest sens wszyć między to wszystko pasy kompresyjne na główny wór.

Stelarz z trzech aluminiowych płaskowników jest np. w TAKICH plecakach. Tworza literę H i całkiem całkiem trzymają (usztywniają).

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 06, 2007 9:38 pm 
Użytkownik+

Proponuje uszyć coś na wzór walca i całość pokryć taśmami molle i kompresyjnymi. Jeśli taki duży plecak to rozumiem że z kominem? Sam będę teraz szył nowego patrola (też z klapą) bo dużego to jak widzę ceny bergenów to mi się odechciewa...

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 06, 2007 9:48 pm 
Użytkownik+

Proponuje zajrzeć na stronę militarymorons.com i dokładnie przyjrzeć sie modelom: Pointman, Zulu, Express, ZXR, XRay.

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 06, 2007 10:38 pm 
Moderator

E tam Kifaru są fajne ale trochę przerost formy nad treścią.
Wciąż widzę dla mnie trzy problemy:
- płyta na plecy która się nie połamie (taka ja Krawiec poleca do sztywników ładownic czyli plastik do wykrojów ze Strimy - starczy?)
- duraluminium bo aluminium jest za miękkie i się pognie jak drut
- zakończenia tegoż duraluminium gdy zdobędę - nie chcę by prowadnice lub miejsce montażu w plecaku przetarło się w 3 wyjścia.

pl0m3n plecak koniecznie zrób z cordury. DPM wisi na allegro.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 07, 2007 11:02 am 
Użytkownik+

durauluminium mozna zasilikonowac na koncach - bedzie miekko wykonczone i napewno sie nie przetrze. Czekam na przypływ gotówki i taśmy i biore sie ro pracy, ale mam jeszcze kiklka niewyjasnionych kwestii takich jak np. z czego wykonac i przegrode wewnętrzną komin (kodura/cordura czy ortalion?) I zastanawiam sie troche nad suwakami - nie mam dostepu tu u siebie do lepszych jakościowo suwaków... co lepiej zastosowac: żyłka, kostka czy metalowy?

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 07, 2007 2:37 pm 
Użytkownik+

Możesz powiedzieć, pokazać jak ma wyglądać ten twój plecak?

Tytuł:
PostNapisane: So gru 08, 2007 8:40 am 
Użytkownik+

jak dorwe aparat to wrzuce narazie moge co najwyzej opisac.
a wiec tak:
sam worek o dlugosci ok. 70.cm, na dole pas taktyczny szerokosci 15 cm,
szelki wszyte 25cm od góry plecaka jednak przewlekane przez szlufki w celu regulacji wysokosci szelek, z przodu 2 komory: dolna zasuwana na suwak ok 15cm od dna zabezpieczona klamrami, ponad suwakiem rzad tasm nosnych molle (7 albo 8 tasm- 8-10przeszyc), po bokach tak samo jak z przodu z tym ze przeszyc 5, komin jest jeszcze przedmiotem rozwazan...

ogólnie plecak ma miec wymiary: 32cm szerokosci, 20cm głebokosci, 70cm wysokosci bez wypakowanego komina co teoretycznie daje 45l pojemnosci

zakladajac ze zrobie komin wysoki na 30cm bede mial 65l pojemnosci i tu w sumie sie konczy sam plecak i dochodza zasobniki modułowe

i co wazne to zapomnialem powiedziec ze plecak ma wygladac mniej wiecej jak prostopadłoscian z zaokraglonymi rogami
stawiam na prostote worka bo mam takie zapotrzebowanie jednak nacisk stawiam na wygode czyli pas biodrowy szelki i odpowiednie poduszki na plecach bo przy ok 50kg gadzetow nie liczac tego co w kamizelce troche mnie zaczal irytowac stary plecak

jak sie przyssam do aparatu to wrzuce to co nakresliłem wstępnie

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 04, 2008 5:00 pm 
Jestem tu od niedawna

konce palskowników stelaza oklej tasma izolacyjna - najprosciej i najtaniej, wczesniej mozna zjechac ostre krawedzie pilnikiem
koniecznie zastosuj stelaz bo przy tak duzej objetosci beda klopoty z pakowaniem ukladaniem sie plecaka na plecach i z noszeniem go
wzmocnij (jak mowiono wczesniej) dno, gore i doł pleców (tam gdzie sie konczy i zaczyna stelaz), dół boków 9tam gdzie doszyjesz trojkaty z ktorych wychodzi tasma do pasów barkowych)
jesli chodzi o naszycie tasm systemu 20x20 lub 25x25 to najlepsze miejsce:
po bokach placaka
na klapie (mozesz przez nie przelozyc troki)
na pasie biodrowym (mocowanie sakw)
i na tyle, ale tutaj tez jest dobrym rozwiazaniem dodatkowa klapa pod ktora wsadzisz mały plecak lub hełm
tasmy 20x20 lub 25x25 zanim przyszyjesz do boków plecaka naszyj je na oddzielnym prostokacie zyskasz wygodę przy obracaniu tkaniny przy ich przyszywaniu (im jej mnie tym lzej) oraz to ze bedziesz mial mniej otworów po igle czyli mniej mozliwosci pdzesiakniecia wody do wnetrza plecaka

Strefa czasowa: UTC + 1