Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest So kwi 18, 2026 3:06 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 23, 2011 3:17 pm 
Użytkownik+

Nowe łuczniki sa z reguły plastikowe.
Jeśli masz za małą moc to zmień silnik albo kup maszynę z podwójnym lub potrójnym transportem. Nie sądzę, że jakikolwiek nowy łucznik będzie lepszy niż stary dobry metalowy.
Jeśli potrzebujesz zygzak kl 4xx i kl 8xx sie nadają ale nie oczekuj zbyt wiele.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 10, 2012 9:32 pm 
Jestem tu od niedawna

Owszem zygzak mnie interesuje;]
(oraz różne takie miłe cosie mogące uradować me serce przy szyciu ubrań)

Nie szukam maszyny mocniejszej niż kl.82 - chodzi mi by nie była wyraźnie słabsza, bo maszyna która nie da rady 2 warstw palsa do codury przyszyć to mi na nic)

inna sprawa - że zmiana maszyny jest podyktowana oszczędnością miejsca.

2) polecasz mi wielokrotny transport, a co to da w kwestii "mocy" maszyny?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 10, 2012 11:43 pm 
Moderator

Lepiej prowadzi materiał, nawet przy małej mocy. Większość rzeczy szyję na 100W podczas gdy stare łuczniki mają 75W.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 11, 2012 3:27 pm 
Użytkownik+

nie można bezpośrednio porównywać mocy serwa i silnika sprzęgłowego m. in. ze względu na moment obrotowy... dluga historia

materiał sie generalnie nie przesuwa

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2012 2:37 pm 
Jestem tu od niedawna

no i kupiłem łucznik 888.

(dziś przyszedł)

właśnie ukończyłem szyć na nim camela.

(najgrubsze miejsce to dwa razy taśma F-klasa + 4x 600D)
maszyna na te grubsze miejsca krzywo "wskakuje" ale to może być moja wina (nawykłem do kl82 na pedał)

maszyna nie krzyczy/dymi ani nie ucieka z krzykiem przy tej grubości.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 03, 2012 9:04 pm 
Użytkownik+

Ktoś coś wie może o tej maszynie?
http://allegro.pl/show_item.php?item=2095889717

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 08, 2012 9:33 pm 
PS Tactical Gear

Pytanko mam takie - nie wie ktoś jak by się sprawowały stębnówki Siruba L818F-M1 (czyli nie w wersji H) - po prostu muszę w najbliższym czasie wciągnąć jakąś nową maszynę, a jak patrzyłem, to wszelkie wersje ciężkie z lekka przewyższają moje obecne możliwości finansowe. A jak na upartego na alle przykładowo leży multum stębnówek najczęściej poniżej 1000, tyle że do szycia lekkiego i średniego (no i właśnie jak sobie one poradzą z szyciem oporządzenia).

Ew. czy ktoś wie jak by się sprawdziła Juki 5550?

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 08, 2012 10:56 pm 
Użytkownik+

Wg mnie potrójny transport to podstawa, jeżeli chcesz mieć maszynę do wszystkiego. Ta juki byłaby dobra, jako druga maszyna.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 09, 2012 2:59 pm 
Użytkownik+

Ja używam ddl 5550, nie ma problemu z czesciami, serwisem no i jak sie uprzesz za 600 pln juz powinny być, 7 warstw 770 dtx + 2 taśmy przeszywa, z oporem ale bez problemu.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 23, 2012 12:16 pm 
PS Tactical Gear

Jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia - wg różnych źródeł cordura jest tkaniną średnią, wg. innych już grubą/ciężką. W wielu miejscach jak się dowiadywałem, informowano mnie, że starczyć powinny maszyny do szycia lekko-średniego, bo do ciężkiego to do skór itp. elementów. Wciąż po prostu kombinuję jaką maszynę kupić po prostu i się teraz zastanawiam czy ta do lekko-średniego styknie? Wiem, że potrójny transport itd. by był najlepszy, ale chwilowo finansowo się na to nie da rzucić.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 23, 2012 12:21 pm 
ORKAN Tactical

Wszystko może zależeć od powleczenia i ilości plastifikatorów. Dlatego czasem Cordura 1100dtex jest miękka jak szmata, a 560dtex sztywna jak karta. Moim zdaniem lepiej zainwestować w kaletniczą z potrójnym transportem.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 23, 2012 12:26 pm 
PS Tactical Gear

Wiesz, ja głównie szyję z amerykańskiej, z Webera tylko ostatnio na RG (a ona jest w miarę miękka). To jeżeli chodzi o 1000. Reszta to z 560 jak klient zamówi. Jako ciekawostkę - jakieś 8 warstw weberowskiej wz93 dalem radę przeszyć na maszynie made by tesco u znajomej (ma w domu bo szyje amatorsko ubranka dla dzieci). Co do potrójnego - pewnie kiedyś się na taką bym przesiadł, ale obecnie po prostu szukam czegoś, a mam możliwość kupienia w dobrej cenie Juki do lekkośredniego z silnikiem energooszczędnym.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 23, 2012 2:37 pm 
ORKAN Tactical

Juki DNU241H z możesz kupić z energooszczędnym silnikiem za 3000zł netto, maszyna świetna.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 23, 2012 4:12 pm 
Użytkownik+

Tak jak pisze Hubert, tylko potrójny transport. Wcześniej używałem tej Juki o której pisze Huber, teraz używam trochę starszego modelu. Ale już nigdy nie wrócę na maszyny, które nie mają potrójnego transportu. To naprawdę niewyobrażalna wygoda. Kto nie próbował, ten nie wiem, a kto raz przeszył coś na maszynie z potrójnym, ten już nigdy nie będzie chciał zejść niżej.

Osiem warstw cordury to nic. Na swoim predomie tyle szyłem. Pytanie tylko, jak długo taka maszyna pociągnie i jak cięzko jest szyć takie warstwy... Na dobrych maszynach z potrójnym transportem nie mam problemu z przeszyciem ośmiu warstw cordury, dwóch warstw gumy i dwóch warstw taśmy, maszyna sama prowadzi sobie materiał. Że o wzniosie stopki nie wspomnę.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 23, 2012 4:14 pm 
Moderator

Poza maszyną ilość warstw w przeszyciu to przede wszystkim igły.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 08, 2012 12:54 pm 
Użytkownik

Żeby nie zaśmiecać... Mam możliwość dostać maszynę Łucznik kl. 82 lub kl. 90. Maszyny były nie używane kilka lat, lecz wyglądają i działają ok. Trzeba je tylko wyczyścić i nasmarować. Używam Łucznika 466.
Tu pojawia się moje zasadnicze pytanie - która z tych maszyn jest bardziej przydatna w szyciu taktycznym? Czy któraś z tych maszyn przeszyje więcej od 466?

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 08, 2012 5:22 pm 
Użytkownik+

Ja i parę osób używało kl. 82 (a może moja to była 90, nie pamiętam już dokładnie ale chyba 82). Jeśli masz okazję w dobrym stanie w atrakcyjnej cenie to warto, obie przeszyją bez porównania więcej niż 466.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 20, 2012 9:48 pm 
Użytkownik

http://farm1.staticflickr.com/65/167948 ... 6e6f62.jpg - ktoś z forum używa takiego Pfaff'a 332? jak to się sprawdza przy szyciu oporządzenia?

na diy tactical ten mistrz co szyje plecaki tego używa i jak mu to wychodzi każdy chyba widział. :) tyle, że to chyba umiejętności też grają sporą rolę w Jego przypadku...

W każdym razie bardzo proszę o wszelkie opinie nt. w/w maszyny :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 09, 2012 9:39 pm 
Użytkownik

Nie miałem żadnej masyzny tej firmy ale wygląda na domówkę.Powiem tyle że docisk nici ma dobry, nie polece za to docisku od łucznika predom chyba klasy 400 wzwyż. Tulejka jest zatopiona w plastiku i jak przekręcisz sprzęgło,tuleja lata jak żyd po sklepie. Wygląda na porządną maszyne, zależy jaka cena 8)

Tytuł:
PostNapisane: N gru 23, 2012 2:24 pm 
Użytkownik

Zapytam się bardziej na przyszłość i z ciekawości, bo na razie mnie niestety ograniczają środki finansowe :)

Jaki potrójny transport polecacie? Dobry, nieawaryjny, stosunkowo tani (2000-3000) i sporo części zamiennych w dobrej cenie.

Z góry dzięki :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1