Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest So kwi 18, 2026 3:07 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 13, 2008 7:41 pm 
Użytkownik+

kolega ma kl82 i daje rade czesci na allegro i w sklepach dostaniesz bez problemu albo na "szrocie"

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 13, 2008 10:31 pm 
Moderator

Jak znajdę zapodam firmę z częściami do Łucznika w Radomiu.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 13, 2008 10:33 pm 
Jestem tu od niedawna

A jakieś konkretne modele? Nie znam się kompletnie, a potrzebuję czegoś co wytrzyma szycie oporządzenia, i zarazem będzie miało zygzak.
Czy ta maszyna się nada?
http://allegro.pl/item363327442_maszyna_do_szycia_veritas_famula_electronic_tanio_.html

Ostatnio edytowano Wt maja 13, 2008 11:03 pm przez Alastor, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 13, 2008 10:48 pm 
Użytkownik

Wiecie, ostatnio pomęczylem nowy nabytek domowy. Małej wiary byłem. Niejaka Kornelia II Extra spokojnie dała radę zygzakiem przez trzy warstwy codury i pas nie znanego mi pochodzenia żeby zygzakiem przeszyć i palsy porobić.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 14, 2008 11:28 am 
Moderator

http://puhhesta.prv.pl/
Części do Łucznika. Piszcie, powinni mieć wszystko Łucznik/Singer i LZ3

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 02, 2008 9:04 pm 
Użytkownik

Tak przez przypadek natrafiłem dzięki koledze Majkelowi z innego forum:

Cytuj:
59 Maszyna krawiecka lekka elektryczna 2 szt. 100,00 Warszawa Rembertów
60 Maszyna krawiecka lekka nożna 2 szt. 60,00 Warszawa Rembertów
61 Maszyna krawiecka lekka WK-L 3 szt. 200,00 Warszawa Rembertów
62 Maszyna kraw. elektr. stebnówka TEXTIMA 7 szt. 100,00 Warszawa Rembertów
63 Maszyna krawiecka dziurkarka 2 szt. 100,00 Warszawa Rembertów
64 Maszyna krawiecka guzikowa TSX 1 szt. 100,00 Warszawa Rembertów

LINK

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 10, 2008 11:18 am 
Night Fox

Szkoda że już wszystkie poszły- przyznać sie komu sie pofarciło????

Tytuł:
PostNapisane: So lip 12, 2008 8:51 pm 
Użytkownik+

Czy byli by zainteresowani łucznikami LZ3? Mozliwe ze będe miał dostęp do kilku takich maszyn...

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 10:17 pm 
Jestem tu od niedawna

Witam !
Takie pytanko mam jako świeżak: Jaka maszyne co by dobra a tania była? Oczywiście wiem, że właśnie mogę popełnić seppuku etc., czyli standardowo za takie pytanie.

A teraz tak troszkę poważniej. Zamierzam poszyć sobie troszkę ciuchów, poczynając od bluz i spodni, poprzez polary itp. Chodzi mi o to, aby maszyna w miarę sobie z tym radziła i dla mnie jako laika była "debil friendly" oraz aby miała zapas, na szycie szpeju w postaci ładownic kamizelek etc. z cordury.

Z tego co poczytałem najtwardsze sztuki to przed i powojenne maszyny na napęd nożny, jednak zauważyłem też opinię, że niejaka Kornelia II całkiem nieźle sobie radzi (tak wogóle orientuje się ktoś czy dużo plastiku ma w sobie ta maszyna, czy większośc części metalowa?).

W skrócie mam prośbę do Was jako bardziej doświadczonych w krawiectwie, co polecacie na początek, aby cena nie zabiła i dało się tym poszyć z czasem jakąś kamizelkę bardziej pancerną z cordury lub plecak (co prawda te wymagania mogą być trochę na wyrost, ale lepiej miec jeszcze jakis margines wytrzymałości sprzętu w zapasie).

Aaaa i ważna sprawa, szyć będe w domowym zaciszu, w sensie miejsca nie mam za wiele na ustawienie stołu z maszyną, a tak właściwie to na stół to z bólem i nie na 100% miejsce bym mógł znaleźć.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 07, 2010 1:01 pm 
Użytkownik

Co myślicie o Pfaff select 3.0 dawniej bodajże ten model nazywał się 1538 , zamierzam szyć tą maszyną sakwy rowerowe z materiałów tj cordura x-pac, oczywiście usztywnienia z płyt hdpe i taśmy , jak myślicie nada się ona do takiej pracy?

Tytuł:
PostNapisane: N mar 07, 2010 7:42 pm 
Night Fox

Jeśli chcesz wkurzyć mamę to powodzenia.
Ja kilka domówek już w swojej karierze rozwaliłem na ciężkim szyciu.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 08, 2010 7:21 am 
Moderator

Jak Krawiec z Panamy pisze. Ponieważ jednak zaczynasz szkoda ci kasy, więc powtórzę myśl która przewijała się tu wielokrotnie. Tani stary Łucznik plus dojście do jakiegokolwiek serwisu bądź zdolności manualne. Na allegro za 100-150 z przesyłką leżą maszyny Łucznika na pęczki. Nie przeszyją wszystkiego, trzeba znać ich ograniczenia, projektować pod maszynę ale szyć szyją i się przeraźliwie często nie psują bo mechanika oparta jest o metal. Warunek to stary Łucznik. Z PRL najlepiej.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 08, 2010 9:11 am 
Użytkownik+

Potwierdzam mam starego łucznika i robi dobrze od kilku lat . Nie przeszyje strasznie grubych rzeczy ale jak widzieliście prezentowane przeze mnie produkty nie są z papieru ;-)
wiec się da ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 08, 2010 2:26 pm 
Użytkownik+

mozliwe ze bede mial kilka maszyn przemyslowch LZ 3, Textima, Singer. Same głowki i ze stołami też. Wrzuce fotki na dniach

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 08, 2010 2:30 pm 
Użytkownik+

Ja mam Łucznika kl.82 kupionego na allegro za ... 55zł z przesyłką w tym :D Sama główka, ale stół sobie załatwiłem a silnik miałem. Nakląłem się na nią, miewa humory (takie na 3 dni regulacji i męczenia się), ale jak zacznie szyć to idzie przez wszystko. Przeszycie 4 warstw Cordury 1000D, 6mm karimaty i 1 warstwy taśmy z Techbandu obszytej 2 warstwami rzepu to chyba mój rekord :twisted: A ostatnio to się jej w ogóle coś poprzestawiało i idzie bez zająknięcia przez wszystko, czasem głośno, czasem popycha, postuka ale idzie i idzie i nie wygląda żeby jeszcze przez długi czas miała przestać :D Wadą jest że od początku nie szyje w tył, zaryglować się da ale przeszywanie PALSów w tył to albo tragiczny ścieg albo najczęściej zerwanie nici. Ale ja i tak w tył nie szyję więc mi to nie robi :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 08, 2010 11:05 pm 
Użytkownik

Krawiec z Panamy napisał(a):
Jeśli chcesz wkurzyć mamę to powodzenia.
Ja kilka domówek już w swojej karierze rozwaliłem na ciężkim szyciu.

sprzedawca w sklepie z maszynami do szycia twierdził że tego modelu używają również w zakładach kaletniczych

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 08, 2010 11:34 pm 
Night Fox

PFAFF to jedna z najlepszych marek w świecie maszyn.
Widziałem chińskie overlocki w użyciu przez punkty usługowe.
Na początek ten PFAFF powinien starczyć, ale jak myślisz poważnie o szyciu to poszukaj wersji przemysłowej.Czasem sprzedają maszyny już z silnikiem na domowy użytek, a czasem trzeba przerabiać silnik z siły na 220V.Chodź wtedy traci się moc silnika 3 krotnie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 7:20 pm 
Użytkownik

Krawiec z Panamy napisał(a):
PFAFF to jedna z najlepszych marek w świecie maszyn.
Widziałem chińskie overlocki w użyciu przez punkty usługowe.
Na początek ten PFAFF powinien starczyć, ale jak myślisz poważnie o szyciu to poszukaj wersji przemysłowej.Czasem sprzedają maszyny już z silnikiem na domowy użytek, a czasem trzeba przerabiać silnik z siły na 220V.Chodź wtedy traci się moc silnika 3 krotnie.

myślę o niej właśnie jako o maszynie na początek, by nauczyć się na niej szyć, bo przemysłowa stębnówka byłaby dla mnie za szybka jak na początek. kiedyś szyłem jakieś drobne rzeczy na maszynie domowej łucznika i nawet do tej pory moja mama jej używa, ale wiem że byłaby do takich materiałów za słaba.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 11, 2010 5:04 pm 
Moderator

Jak mówiłem, zależy jak stary Łucznik. Start dobry, nowy zły. Miłych doświadczeń z PFAFF.

PostNapisane: Pn mar 15, 2010 11:13 am 
Jestem tu od niedawna

Witam, mam możliwość wzięcia za absolutne 0zł maszynę Łucznik 450/451. Czy ktoś z was miał styczność z tą maszyną?? Ma ona napęd zarówno elektryczny jak i nożny. Jeśli ktoś ma doświadczenie z tą maszyną to bardzo proszę o informacje.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1