Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 9:30 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 30, 2009 12:52 am 
Użytkownik

TacTie - czyli:

Obrazek

Obrazek

:shock: Przez chwilę troszkę nie rozumiałem jak ty to widzisz.
Do tactie temu daleko bo oba troki są wszyte normalnie jak zwykłe pals ze sobą są zszyte lecą przez całość dość sztywno (ale bez plastiku) i rozdwajają się dopiero przy ostatnim troku systemu by skuć się napą.

Ale faktycznie gdyby to rozdzielić i troszkę zmodyfikować może faktycznie jakiś plastik albo przynajmniej podwójny trok po wewnętrznej. hmm zaraz coś wykombinuję i wrzucę fotę.

EDIT 01:21 (nie mogę spać ;] )

pomysł 3 niezależny od ładownicy do środka można w sumie wepchnąć jakiś plastik. Tylko kwestia mocowania ;> podwójne troki (i być może plastik) od wewnątrz (po stronie ładownicy) czy od zewnątrz (po stronie kamizelki) ogonek taki dłuższy można wepchnąć dalej ale że jest grubiutki to już zaczyna się mordownia przy dopychaniu go ale zaczepić się da.

Gdyby to zszyć na odwrót i końcówka z napą była by z pojedynczej warstwy taśmy było by na pewno wygodniej i wtedy strona podwójnie szyta wylądowała by po stronie kamizelki.

hmm mam nadzieję że rozumiecie :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Coś w ten system miałeś na myśli ?

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 30, 2009 11:02 am 
Moderator

Chodziło o pierwszy patent z zaszyciem. W TacTie również zaszycie trzyma całą ładownię. Tam na plastiku u ciebie na taśmie. Biorąc pod uwagę popularność i sukces systemu ze sztywnikiem możną , bazując na twoim, połączyć oba systemy. W mojej modyfikacji twojego montażu wszystko zostaje tak jak u oryginalnym pomyśle a jedynie przedłużony języczek wchodzi pod pals systemu modułowego kamizelki/chesta.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 30, 2009 2:33 pm 
Użytkownik

aaaa tak to widziałeś no ciekawe. Tak czy inaczej patent ominięty - cel osiągnięty :)

Muszę teraz tylko sprawdzić pomysły i zobaczyć jak się spiszą na testach :)

Tytuł:
PostNapisane: So sty 02, 2010 1:15 pm 
Użytkownik

a to co to? Jak to? Że niby końcówka z plastikiem wsuwana ?

http://www.miwomilitary.pl/?p=img.gB.2935.jpg

Tytuł:
PostNapisane: So sty 02, 2010 1:35 pm 
Użytkownik+

Na to wygląda. Od dawna stosuję taki patent tyle że bez plastiku w końcówce. Uważam to za najlepszy patent i ja osobiście nigdy nie zastosuję niczego innego (pomijając kombinację wolne PALSy + trok).

Tytuł:
PostNapisane: So sty 02, 2010 4:07 pm 
Użytkownik+

Cioci się omyliło i odwrotnie to zmontowała ;-)

Tytuł:
PostNapisane: So sty 02, 2010 4:27 pm 
Użytkownik

To ma sens zawsze te 2-3zł za napy zostaje w kieszeni :P pochwalilibyście się jak wy to zszywacie :P

Co do miwo chyba na razie mocują tylko przy tych nowszych ładownicach bo niedawno zamawiał znajomy i wszystko ma nadal w napach.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 02, 2010 10:51 pm 
Użytkownik+

Jaeger napisał(a):

zszyte to jest dobrze ..tylko źle ktoś źle do foty założył ;-)

Patent z osobną taśmą i napem stosuje Curahee a sam patent ze sztywnikiem to już chyba wszystkie firmy..jest najlepszy z dotychczasowych.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 02, 2010 11:14 pm 
ORKAN Tactical

super napisał(a):
Jaeger napisał(a):

zszyte to jest dobrze ..tylko źle ktoś źle do foty założył ;-)

Zgadza się, w dodatku sposób montażu ze zdjęcia chyba pierwszy zastosował Janysport.

Montaż z napem ma jedną poważną wadę, nap może się zepsuć. W montażu ze sztywnikiem awaryjność jest ograniczona do minimum, więc zgodzę się całkowicie z Superem. Lepszego rozwiązania nie ma (jak na mój zasób wiedzy).

Tytuł:
PostNapisane: So sty 02, 2010 11:19 pm 
Użytkownik+

że zszyte dobrze to wiem

Osobiscie preferuje malice jesli juz mam z czegoś skorzystac jak nie ma wszytej taśmy.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 03, 2010 2:53 am 
Użytkownik

mówicie :) w takim razie kupuje sztywnik i kombinuje coś na nowo ale i tak musi być niezależne od ładownicy. gdzieś ktoś w komisie oferował.

Jakieś propozycje na nadchodzący tydzień pracy?

Z inne półki tyle nowych rozwiązań a temat stoi :P Wszyscy pewnie chowają super nowinki techniczne hmm :?

Tytuł:
PostNapisane: N sty 03, 2010 3:29 am 
Użytkownik+

Ano jakich nowinek oczekujesz? Szukanie nowego rozwiazania to trochę wyważanie otwartych już drzwi. Masz zakladki ze sztywnikiem, masz Malice Clips, Maxpedition TacTie (niezbyt, to wrażenie z używnaia ich kopi) masz rożnego rodzaju napy, regulatory.

Możesz jeszcze sprobowac Blackhawk speed clips. Ale podobno pękają. Nie miałem jeszcze okazji isę skusić choć cena jest atrakcyjna- dużo lepsza od malice.

Zostan przy sztywnej zakładce. No chyba że masz dużo wolnej kasy i chcesz sobie do wszystkiego Malic dokupić.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 03, 2010 12:00 pm 
Użytkownik

z malice mam o tyle łatwo że mich z taktyczni.pl mieszka dwie ulice obok mnie więc wychodzi mi 5zł/szt. ale to i tak drogo ;/ poza tym obecnie mają brak na magazynie.

Ale chce wymyślić coś z taśmą sztywnikiem ale żeby było niezależne od ładownicy. i chyba faktycznie uczepie się czegoś podobnego do tactie. Tylko gdyby dać przelotke przez nią przesunąć taśmę z plastikiem, którą następnie standardowo wsunąć pod 2 taśmy systemu. Trudno to sobie wyobrazić. Popróbuję i zamieszczę zdjęcia.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 03, 2010 1:01 pm 
Użytkownik+

TacTie to sobie sam możesz uszyc.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 03, 2010 1:42 pm 
Użytkownik+

Racja, szyłem Jaegerowi, jeden TacTie to tak z .... 7 minut roboty z docinaniem taśm i szukaniem regulatorów w kartonie ;)

Tytuł:
PostNapisane: N sty 03, 2010 2:40 pm 
Użytkownik+

Obrazek

to jest moim zdaniem, najprostszy, najwygodniejszy system mocowania. jezeli ktos ma troche wyobrazni to dziala to jak malice, proste szycie, jeżeli cos sie wytrze, urwie czy pęknie, prosta łatwa wymiana, odpowiednio długa taśma i zablokowanie w regulatorze( drabince) i daje rade

Tytuł:
PostNapisane: N sty 03, 2010 4:28 pm 
Użytkownik+

A ja tam stosowałem ten sposób ale go nie lubię i szukam alternatywy. Ciężko się przeciąga zwłaszcza w drugą stronę, trzeba kombinować dobre ułożenie regulatora itp. Ja będę testował coś takiego jak kiedyś Wuki pokazał, mam nadzieję że się sprawdzi.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 03, 2010 4:53 pm 
Użytkownik+

tzn. ja nie mam z tym kłopotów, natomiast każdy robi jak lubi. to jest chyba najszybszy sposób co do szycia, no i najtańszy, więc chyba najlepsza alternatywa dla kogoś kto szuka tańszego szpeju. Szybka instalacja, i szybki demontaż, a tak jak mówiłem jak coś sie zj..ie to nawet samemu można wsiąść igle i nici, kupić metr taśmy i ze 2 regulatory w pasmanterii i zrobić. SDS szyjacy dla US Army, używa klasycznie napa i sztywnika, pomijając możliwość zużycia napu/napa/napy to fajny sposób, ale w przypadku grenade pouch bardzo męczący w instalacji... szczególnie jak komuś rygiel poszedł za daleko od krawędzi ładownicy, nie rzadko musiałem używam kombinerek przy zakładaniu

Tytuł:
PostNapisane: N sty 03, 2010 8:02 pm 
Użytkownik

rozwiązanie dość proste, ale jednak na regulatory się już mi skarżyli :) hmm ale ok nad tym też pomyślę puki co czekam na sztywnik od dr.mervina

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 05, 2010 9:30 pm 
Użytkownik

Uczepiłem się tego tactie ale jednak powiem wam że irytują mnie dwa elementy.
1. czemu użyli regulatora ;/
2. czemu taśma przechodzi przez regulator i na tym się kończy ;/

jakoś taki niepewny dla mnie ten tactie po przypatrzeniu się.

Ale nic pomysł numer 4 (chyba): Wykonanie zbliżone do tactie taśma leci wzdłóż ładownicy zszyta podwójnie (lub pojedynczo) na górze wychodzi i leci w dół przez system molle następnie wychodzi na ostatni szczebelku:
Obrazek

potem wszyty jest sztywnik(tu kawałek białej kartki) na odpowiedniej długości (tak aby zaczoł się zaraz po owinięciu przelotki)
Obrazek
Teraz po przejściu przez przelotkę zawija się spowrotem i część z sztywnikiem leci pod system na jakieś 5cm.
Obrazek
I tak się prezentuje po zapięciu :)
Obrazek

Co powiecie na to ? Trochę czasochłonne to przewlekanie ale niema nap i trzyma jak cholera :) a i tanie jest :)

Można także wpierw przewlec taśmę z sztywnikiem z powrotem przez system ładownicy i dopiero potem pod spód systemu kamizelki - i po takim zaczepieniu ładownica niema możliwości się oderwać choćby ją ciągnąć we dwóch (jeden kamizelke drugi ładownice)

i tak też ładownica została podarta ale było warto :) pseudo tactie wytrzymał czekam na sztywnik jutro powinien już być :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1