Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 12:08 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 08, 2008 8:02 pm 
Użytkownik+

Panowie, mam problem.
Kupiłem maszynę Łucznik kl.82 i problem wygląda następująco: maszyna szyje zwykłymi poliestrowymi nićmi z pasmanterii, Gaborami 60 też, a kiedy zakładam Gabor 40 maszyna ma kaprysy, plącze, o szyciu do tyłu nie ma mowy (materiał ledwo się przesuwa, kilka szwów i maszyna się zacina i plącze szew do tego stopnia że ręką nie mogę ruszyć koła). Wie ktoś co może być przyczyną?? Proszę o szybkie odpowiedzi, zależy mi na czasie.
EDIT: zaczęła szyć lepiej, plątanie szwu to chyba wina za cienkiej igły (używam 100), jednak jeśli ktoś ma sugestie - pisać, a ja popróbuję coś z tym zrobić i zdam relację.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 08, 2008 9:28 pm 
Moderator

Igła 110 do 40stek jest najlepsza (zresztą to jedyna igła do cordury jakiej używam). Czyszczenie bębenka i reszty mechanizmu nici dolnej oraz regulacja naprężenia. Musi pomóc.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 08, 2008 9:36 pm 
Specops

daj igłę 130 Nm, zobacz czy nie będzie lepiej.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 10, 2008 4:57 pm 
Użytkownik+

Jednak ponownie mam problem. Maszyna szyje do przodu dobrze, do tyłu suka plącze momentalnie szew, zrywa pojedyncze włókna nici, szyć się nie da. Ma ktoś pomysł co to może być??

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 10, 2008 5:53 pm 
Moderator

Miałem tak jak za bardzo przesmarowałem maszynę ... nie ma za dużo jakiegoś oleju czy mazidła? (u mnie po wyczyszczeniu i pojechaniu WD40 było dobrze. Ostatnio znów nawala ale teraz muszę się pobawić znów naprężeniem nici dolnej)

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 10, 2008 9:05 pm 
Użytkownik+

W ogóle wziąłem się za czyszczenie dołu i jak zobaczyłem ten syf to się przeraziłem. Płytka ściegowa (ta pod którą są ząbki, tak to się chyba nazywa) jest podgięta do góry za stopką, to może coś szkodzić. Tylko mam problem z odkręceniem ząbków. Jak wyczyszczę porządnie i nasmaruję to zdam relację.
Dla jasności, szyję nićmi GABOR 60 i igłą 100.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1