Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 12:07 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 9:52 am 
Użytkownik

Cy fakt, że nie potrafię zaokrąglic lamówki polipropylenowej z techbandu to moja wina? Czy może wina braku lamownika? Czy po prostu jest ona za sztywna zeby czynić z nią takie "cuda"? Moim zdaniem to ten ostatni problem, ale mogę się mylić dlatego pytam.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 2:17 pm 
ORKAN Tactical

Praktyka czyni mistrza. Radzę sobie bez lamownika.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 4:32 pm 
Użytkownik+

Używam Techbandowej PPF600 25mm. Nawet na półokręgu o średnicy 5 cm nie mam problemów, tak jak Krawiec szyję bez lamownika i od samego początku nie miałem z tym problemów. Nie wiem może ja jakiś zdolny jestem :lol:
Jako podpowiedź dodam, że do lamowania używam skalpela ;) No i na okrągłych powierzchniach robię małe zakładki co kawałek na lamówce żeby się materiał nie "przeginał". Mam nadzieję że rozumiecie ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 7:06 pm 
PS Tactical Gear

ja mam podobnie jak wy, chociaz ostatnio coraz mniej uzywam lamowki techbandu, a coraz czesciej bawie sie w lamowke z cordury wzorem nfm'a. I nie jest to wcale podyktowane tym, ze zmieniam teraz zupelnie tasmy :P

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 7:34 pm 
Użytkownik+

Tylko robienie lamówki z materiału jest czaso oraz pracochłonne i ma sens tylko gdy używa się materiału w kamuflażu.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 8:35 pm 
PS Tactical Gear

Fakt zajmuje to troszke czasu, ale pozniej wyglada naprawde fajnie (jak jeszcze sie tasmy obszyje ladnie...z reszta jutro wrzuce zdjecie nowej wersji mojego Plate Carriera gdzie wlasnie zarowno tasmy jak i lamowka sa kamuflowane)

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 11:09 pm 
Moderator

Lamownik ułatwia życie. Bardzo. Nieduże pieniądze w Strimie (w wypadku Łucznika) a warto.
Przepis na ultra szybką lamówkę z cordury.
Inwestycje:
zwijacz 10mm (lub inny - zmieni sie punkt 1) - policzycie sami wg. wzoru:" szerokość pasa cordury X - (2xszerokość zakładki w zwijaczu=szerokość porządnej lamówki" )
lamownik 1" (lub lamownik 20 mm zależy jaką lamówkę lubimy, co używamy z Techbandu czy innych źródeł, itp.)

1) Tniemy pas cordury szerokości 45 mm (lub 40). Nożem krążkowym idzie jak burza.

2) Instalujemy zwijacz: jedziemy strona jedna, strona druga i mamy taśmę 25/20 mm. Oczywiście robimy sobie na zapas, a co :) Można zastosować cieńszą nić np. 80. Po co? by na kiepskiej maszynie łatwo wkłuć się w następnym etapie.
3) Instalujemy lamownik: i JAZDAAAAAA! :D Lamujemy co chcemy :) Małą uwaga. Lamówka wychodzi dość gruba i ciutkę trzeba ją popychać - ale sie da)

Wersja eko - więcej roboty a bez tych gadżetów. Wystarczy pas cordury odpowiedniej szerokości. Jasna sprawa...

Nota bene. Półprodukt z punktu 1) robiony z taśmy 45mm na zwijaczu 10 mm (DOBRĄ nicią np. 40) to nic innego jak prosta (nie ideał) taśma PALS/MOLLE z cordury. Pamiętać trzeba tylko by przeszywać blisko środka takiej taśmy a następnie po krawędzi. Można też inaczej. Odpowiednio obliczamy szerokość pasa materiału (zależy od posiadanego zwijacza, przy 10mm to 70mm) Zawijamy obie krawędzie, składamy na pół i zszywamy ponownie przy obu krawędziach powstałej taśmy. Taka taśma PALS jest sztywniejsza i nie zahaczymy o nic przeplatając taśmy montażowe ładownic. Tak czy inaczej z gadżetów dwie pieczenie przy jednym ogniu. A nawet trzy bo zwijacz przydaje sie choćby przy pracy z zamkami. I pewno w wielu innych sytuacjach.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 04, 2008 5:04 pm 
Użytkownik

A czy fakt, że nie jest to jodełka coś zmienia? Bo naprawdę kombinowałem na wiele sposobów z tą lamówką i ciężko jest ją zagiąć (no chyba, że na dużym łuku). Z miększymi nie było żadnego problemu, a ta zachowuje sie prawie jak taśma ;) Spróbuję jeszcze z pomysłem KzP tzn. taśmy rypsową.

ps. może z lamówkami techbandu jest podobnie jak z taśmami, tzn. raz twarde, a raz miękkie jak polimexowe?

Strefa czasowa: UTC + 1