Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 6:51 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz gru 16, 2010 7:09 pm 
Moderator

W sumie do tematu sprowokował mnie Super, pytając dlaczego kapelutka PSTG nie uważam za nr 1 na rynku.

Moim zdaniem boonie idealny powinien cechować się następującymi elementami:
- wywietrzniki
- taśma nad rondem lekko luźna
- tkanina odprowadzająca wilgoć od wewnątrz
- regulacja rozmiaru czy raczej "ścisku" głowy (najlepiej gumą okrągłą od środka)
- rondo około 5 cm +/-1
- pojedyncza warstwa materiału.

Elementy dodatkowe niewymagane.
-panel Hi-viz na dnie

Jak waszym zdaniem powinien wyglądać idealny boonie hat?

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 16, 2010 7:32 pm 
PS Tactical Gear

Wuki, więc po kolei:

-w wersji ostatecznej prawdopodobnie będą wywietrzniki, choć nie jest to w 100% pewne (w pierwszym prototypie były, jednak użytkownicy zasugerowali aby z nich zrezygnować...btw nie byli to airsoftowcy)
-taśma nad rondem jest specjalnie przylegająca - nie jestem fanem takich jak w kapeluszach us, z których wszystko zza tasm wypada
-przy tkaninie odprowadzajacej wilgoc koszt kapelusza bylby powalajacy i wszyscy by kupowali miwo :P
-regulacja dla mnie to blad. nie poprawia komfortu, a zle ustawiona moze przeszkadzac
-rondo ma szerokosc 4cm, tak, aby lepiej wspolgrac ze wszystkimi zestawami sluchawkowymi (szerokosc tez zasugerowana przez testerow, a i ja uwazam, ze to jest najlepsze wyjscie)
-material hi-vis - mozliwe ze bedzie panel pomaranczowy jako wewnetrzna warstwa

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 16, 2010 9:41 pm 
Moderator

Ekhm. To nie jest temat o twoim kapelutku. Ale rozumiem, że to jest twoja wizja idealnego boonie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 16, 2010 10:36 pm 
PS Tactical Gear

moja wizja jest inna - kapelutek który służy lata, nic nie waży, nie zajmuje miejsca w kieszeni/plecaku/cargo, super maskuje i jest wygodny. Niestety takie nie istnieją. Z kapeluszami jak z inną odzieżą - każdy ma swoje upodobania. Dla mnie najbardziej optymalny jest ten, co stworzyłem. Ale wiadomo, wszystko ma możliwość ulepszenia. Tylko pytanie, czy wszystkie zmiany na "lepsze" faktycznie takimi są...

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 16, 2010 11:03 pm 
Użytkownik

Można się jeszcze zastanowić nad naszyciem "szkieletu" z siatki (nylonowej ?) o oczkach np. 2cm x 2cm żby można było trochę drobnych frędzli podoczepiać :idea: :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 17, 2010 12:59 am 
Użytkownik+

moje zdanie znacie ;-)
jest to (na zdjęciach) bardzo dobry produkt.

Jak dostane taki od Piotrka to potestuję i zrobię opis ..zobaczymy ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 17, 2010 2:42 pm 
GDiP

Też jestem za - mam boonie przerabiane, mam zwykłe, mam te liściaste na siatce z LBT.

Dla mnie dobry boonie powinien mieć:

- Nieduże rondo (4,5 - 5 starczy)

- Lekki luz na taśmie 25mm dookoła głowy (żeby np paracord przepleść zapasowy albo klipsa do mini markera strobo zaczepić

- potnik w stylu USMC

- Bez żadnego durnego regulatora obwodu - po co mi za luźna czapka? Po co mi za ciasna czapka? Od tego jest rozmiarówka. Jak ktoś strasznie musi mieć regulację to nie obwodową ale zakładkę na rzep z tyłu jak w baseballówkach.

- Paracord pod brodę.

- małe uszko z para przeciw zgubieniu z tyłu.

- jeśli da sie zrobić siatkowe wywietrzniki z boku to świetnie (siatka konstrukcyjna, coś w stylu 215 gear)

- Rzepy na oznaczenia (kiedyś zrobiłem takie cuś na kocie oczy że się obracało wokół taśmy obwodowej - takie szlufki jakby z kocimi oczami po jednej stronie. Można było "wygasić" kocie oczy jakby co.

-denko może być podwójne albo z panelem IFF albo z siatkową kieszenią na takiż panel jakby co.

- Opcjonalnie rzep na przedzie ronda i główki do noszenia na "chińskie ciasteczko" (przydatne przy strzelaniu z lunetą)

To tak na szybko. Mi się ten Khtulowy podoba. Bardzo ładne robiła też Kaśka z CROMu.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 17, 2010 3:23 pm 
Użytkownik

Osobiście bardzo mi się podoba kapelusz niemieckiego TacGeara - nie zdarzyło mi się jeszcze na niego narzekać, nie mam przy nim problemów z termiką/poceniem się, do tego kocie oczy (na rzepie), rzepy na nametagi i taśma do mocowania traw z grubej i sztywnej taśmy poliamidowej. Taśma jest przyszyta w stylu na "sinusoidę" więc bezproblemowo można do niej coś zamocować.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 17, 2010 4:54 pm 
Moderator

Catch mi nawet nie chodzi o regulację obwodu. Lubie luźniejszy kapelusz, bo czasem buffa lub bandanę mam pod spodem więc rozmiarówka mi na nic. Nawet gdybym miał potnik i tak w upał buff szedł by na pierwszą warstwę (zresztą nie wiem jak wygląda potnik w stylu USMC ale przypuszczam, że nie jest na całej powierzchni boonie no i nie jest przylegający jak buff). Dlatego guma ala boonie Crye czy SOD. Regulacja ucisku.
Dziś do tego służy mi za duże boonie i prowizorycznie shock cord na zewnątrz ale nie jest to to czego szukam.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 18, 2010 5:22 pm 
GDiP

Obrazek

materiał termoaktywny w denku i potnik w czołowej części boonie USMC.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2011 11:18 am 
Użytkownik

Gdyby nie olbrzymia naszywka, lepiej by przepuszczało :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2011 8:15 pm 
Użytkownik

W swoim boonie obciąłem rondo do ok. 2 cm, wszyłem "denko Supera" z siatki.

Zastanawiam się jeszcze nad wymianą taśmy na sznur gumowy, może dwa równoległe 1 i 2 cm nad rondem, przylegające płasko do kapelusza.

Strefa czasowa: UTC + 1