Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest N kwi 19, 2026 2:53 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So kwi 22, 2006 12:55 pm 
ORKAN Tactical

Mam do was pytanie, jaki plecak preferujecie na krótkie wypady (ok 20-30 litrów). Czy plecaki z zamkiem błyskawicznym (np. janysport PP25) czy te zamykane na komin ze ściągaczem plus klapa? Jakie są według was plusy i minusy obu rozwiązań?

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 03, 2006 6:38 pm 
Plecaki z zamkiem są łarwiejsze do otwarcia w trudnych warunkach
Natomiast z kominem sa trudniej otwierane w trudnych warunkach

prosze o odp
:twisted: :evil:

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 03, 2006 9:23 pm 
Osobiście preferuje z kominem. Co łatwiej otworzyć/zamknąć... czy ja wiem co łatwiej bo zarówno suwaczek jak i ściągacz ciężko zasunąć/zaciągnąć gdy ma sie skostniałe łapy z zimna. A rozwiązanie z kominem (przy założeniu że 20-30 litrowy) wydaje mi się o tyle lepsze że jest bardziej pakowny, jeżeli coś niewchodzi to można częściowo tylko zaciągnąć, popuścić troki i reszte zasłonić klapą. Czasem te 15 cm okazuje sie zbawienne moim zdaniem. A w przypadku suwaków... mam obawy co do włożenia tej samej ilości co do wersji z kominem ze względu na odkształcanie się i problemy z zasunięciem. Tyle z doświadczenia :D Poprostu kiedyś z uporem maniaka pakowałem wiecej niż sie dało i przy wersji suwakowej miało to nieciekawe skutki.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 8:53 am 
ORKAN Tactical

Zamek błyskawiczny ma jedną wadę, psuje się dość łatwo. Nawet renomowane zamki YKK potrafią się popsuć. A gdy zamek się rozleci, cała zawartość plecaka się wysypuję. Moim zdaniem plecaki z zamkiem są dobre na wypady po mieście i lekką turystykę. Natomiast plecaki z kominem, z racji większej niezawodności, w ciężki teren. Czyli w warunki gdzie bród, błoto, śnieg itd. mogłyby zaszkodzić zamkowi.

Natomiast faktem jest, że plecak zamykany na zamek błyskawiczny pozwala na dużo lepszy dostęp do komory plecaka. Niż plecak z kominem.

Tytuł:
PostNapisane: N maja 07, 2006 6:56 am 
Jestem tu od niedawna

Ja posiadam pp25, i musze powiedzieć że nic mi narazie się nie wysypało:) był na kilku wyjazdach, (przedemnom cość harcorowy wyjazd, zobaczymy jak się spisze) i nic narazie się nie popsuło.

Tytuł:
PostNapisane: So maja 13, 2006 10:57 pm 
Grey Angel Knives and Tactical Equipemen

Ja osobiscie mam kilka ''malych'' plecakow: starego holendra, Patrol Pack BHI i jeszcze chinska podrobke :lol: TAGa F.A.S.T. Pack Alpha Model.
ale do rzeczy!
Tylko jeden model jest zapinany na zamek i to rozwiaznie traktuje tylko jak pleck typowo - miejsko, turystyczny. Nie lubie zamkow - sa zawodne i glosne w uzyciu. Ale zobaczcie - czy w ktoryms z plecakow o pojemnosci powyzej 40 litrow sa zamki - nie!

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 23, 2006 12:38 am 
Jestem tu od niedawna

vaude robi głównie z zamkami :) - i nawet 80 l- wiec się da
carrotore ma plecaki z zamkami duże

nie zmienia to faktu iż uważam to za gorszą alternatywe w przypadku plecaka 50 l i wyzej

20l - 30l - to zależy - jezeli chodzi o suwak - jeżeli mamy drugi plecak 40l na stoper do którego sie zapakujemy jak zabraknie miejsca zamiast cisnąć w suwaku - suwak jest oczywiscie lepszym rozwiazaniem, jako, że główny bol nam odpada

dobry suwak ma to do siebie, że jest bardzo wygodny (przy zalożeniu, że biegnie przez co najmniej połowe wysokosci plecaka - idealnie jeżeli z jednej strony jest dłuższy) tak jeżeli chodzi o szybkość dostępu do konkretnej części komory, szybkość dostepu do plecaka wogule, łatwosc uzycia w rękawiczkach (sznurek przy suwaku) (choc oczywiscie istnieją wygodne stopery do kominów) możliwośc uzycia bez zdejowania plecaka

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 04, 2008 7:17 pm 
Jestem tu od niedawna

...

Ostatnio edytowano Pn lut 25, 2008 4:00 pm przez kamov78, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 04, 2008 8:59 pm 
Użytkownik+

czyli inaczej niż wszystkie patrol packi mają teraz ?
większość małych (do 30l) plecaków patrolowych zapinanych jest na zamki
duże plecaki maja kominy ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 04, 2008 11:41 pm 
Moderator

super to nie znaczy że to jest super rozwiązanie. Pomykam z PP25 na codzień do pracy. Cały czas wypchany do granic nieprzyzwoitości - jest w nim stale 9,0-10,5 kilo papieru (dziś wieczorem 9,4 bo wyrzuciłem śmieci.), Biegam z nim od parteru po 3 piętro od poniedziałku do czwartku. Uwierz - potrafię docenić plecak z zamkiem. Przypuszczam, że jako żołnierz w Iraku czy Afganistanie operujący głównie z bazy w oparciu o pojazdy też bym wybrał taki plecak. Ale już na 3 dni w lesie bądź górach mam poważnie wątpliwości. Przede wszystkim rozwalenie zamka - jesteśmy upupieni. Rozwalenie ściągacza w kominie czy fastexa - to się da prowizorycznie załatwić. To jedyny mankament który u mnie powoduje te same wnioski co u kolegi wyżej. Na codzień zamek, w las/góry komin z klapą.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 04, 2008 11:44 pm 
GDiP

Dodajmy: kominy i zamki w postaci jednej lub kilku klap lub otworów dostępowych na całej długości komory głównej z wewnętrznymi śluzami, noszakami itp.

Poza tym kolega kamov chyba przeoczył że zastosowanie suwaka kostkowego jako głównego suwaka w panelloaderze to raczej przejaw braku know-how w temacie. A w zamku spiralnym trudno "zgubić ząbek".

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 9:44 am 
Użytkownik+

mam odmienne zdanie ..jakoś dobre zamki sie nie rozwalają ..a czas i jakość dostępu do zawartości jest dosyć istotna
no i najważniejsze ..większość plecaków ma dodatkowe zapięcia które służą jako taśmy kompresyjne-trzeba pamiętać żeby nie wypychać plecaka ak aby wychodziły szwy na zewnątrz i zapiać taśmę kompresyją która będzie dodatkowo zabezpieczała zawartość...i po kłopocie

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 5:30 pm 
Moderator

Nie. Masz takie samo zdanie jak moje tylko inne preferencje. Ja po prostu wolę zminimalizować ryzyko awarii zamka choć wiem, że jest małe. Jak mówię Janyst mi to udowadnia na codzień. Inna rzecz, że nie mam dostępu do dobrej #10.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 6:18 pm 
PS Tactical Gear

nie wiem, ja jednak mimo wszystko wole zamki (przynajmniej w plecakach do 30l), wlasnie dlatego, ze latwiej dostac sie do zawartosci. Chociaz nie ukrywam ze Wuki ma tez racje co do mniejszej awaryjnosci klapy i komina, ale jednak male plecaki musza gwarantowac szybki dostep do zawartosci (a i zamek mozna zabezpieczyc po bokach tasmami i klamrami)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 7:54 pm 
Użytkownik

Miałem kiedyś okazję pomacać plecak na sprzęt foto z Południowej Afryki (producenta niestety nie pamiętam) taki około 30-40l.
Pomijając fakt, ze był to pierwszy plecak systemowy (łączenie całej rodziny plecaków i toreb podróżnych) jaki widziałem, miał on oddzielnie pasy zapinane na fastexy, które miały odciążać zamek a oddzielnie drugi zestaw pasów do troczenia klamotów do boków.

System był całkiem fajny. Plecak położony na plecach po przez zamek otwierało się jak maskę w samochodzie, a całość sprzętu i ta troczona do boków i ta w środku ładnie leżała i czekała na użytkownika. Jednocześnie dzięki zwijanej dodatkowej klapie takiej jak mają brytyjskie plecaki spadochroniarzy czy jak je tam nazywają na allegro same plecy nie tytłaliśmy w błocie gdy penetrowaliśmy wnętrze :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 9:15 pm 
GDiP

A jesteś pewien że to był sprzęt z RPA? Bo jednym z najbardziej znanych producentów zmyślnych plecaków i toreb na sprzęt foto jest izraelska KATA, która robi też oporządzenie, plecaki i balistykę.

www.kata-bags.com

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 9:27 pm 
Użytkownik

Nie zrozumieliśmy się :)
Właściciel był południowoafrykańczykiem i zakupił go "w domu", a producent równie dobrze mógł mieć siedzibę i w Izraelu...

Jeden plecak KATA-y (przynajmniej tak coś kojarzę) swoją drogą kiedyś macałem. Kolega podobno kiedyś poczciwą tradycyjną lustrzankę wywalił z paki LIAZ-a na glebę w czymś takim i tylko piach otrzepał :) Jedyne co mi sie nie podobało to cena.
Jemu firma dała, a ja musiał bym ciułać... :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 06, 2008 1:14 pm 
GDiP

No nie zrozumieliśmy się, fakt.

Ale rzeczywiście Kata się ceni się.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 3:29 pm 
Night Fox

Co do tego sporu to dorzuce jeszcze plecaki Tasmanian Tiger jeden z modeli jest zamykany całkowicie na suwak, a nie jak zwykło i sie robić na klape i komin.

http://www.tasmaniantiger.pl/produkty/downloads.htm

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 09, 2008 5:39 am 
Specops

Tasmanian Tiger nie jest żadnym punktem odniesienia dla plecaków wojskowych.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1