Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 2:54 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt maja 30, 2008 11:36 pm 
Użytkownik+

W bergenie 70L (IRR, 2000 rok produkcji, chyba z cordury jak na moją znajomość materiałów) na kieszenie naszytej na klapie zrobiło mi się rozcięcie, materiał jest rozcięty na wylot na długości ok 1cm, potem kawałek cały i lekkie powierzchniowe nacięcie. Nie wiem nawet jak i kiedy, ale zauważyłem to dziś piorąc plecak. Niby nie jest to żadne miejsce w którym materiał pracuje i dalej się nie rozplata ale zastanawiam się czy powinienem coś z tym zrobić. Po radach typu "zaszyj na okrętkę i superglue" albo "zostaw w cholerę" przeczytanych na ngt postanowiłem jednak zasięgnąć języka u osób bardziej kompetntnych.

Co poradzicie?

Tytuł:
PostNapisane: So maja 31, 2008 8:44 am 
Moderator

Ja łatam tak:
- butaprenem przyklejam cordurową łatkę, przy małej dziurce od dołu, przy dużej z obu stron. Laminuję pod 4tomową encyklopedią PWN po prostu, ewentualnie pod 6cio tomową Historią Powszechną :) Na początku na nich siedząc.
- jeżeli się da krawędzie łaty przeszywam na maszynie, przy dużych powierzchniach wale Xa. Jak się nie da maszyną to niestety kombinerki i igła w ręce ...

Tytuł:
PostNapisane: So maja 31, 2008 9:37 am 
Użytkownik+

Dzięki.

Stosowałem podobną metodę już jak naprawiałem drugowojeny niemiecki plecak górski typu norweskiego, tyle że zamiast butaprenu użyłem kleju do tkanin Guttermana którym zawsze kleiłem goretexy.

Miejsce jest dość ciężko dostępne dla maszyny (róg naprzeciwko zamka) więc albo będę musiał zszyć ręcznie albo zrobi mi to mój szewc specjalną maszyną do szycia w wysokich butach.

Tytuł:
PostNapisane: So maja 31, 2008 10:15 pm 
Grey Angel Knives and Tactical Equipemen

Wuki dobrze powiedzial. Zaklej dziure podobnym materialem. Jezeli nie sprobuj ogolnie dostepnych - plastrow z klejem, ktore dzialaj pod wplywem ciepla (zelazko). W sklepach konfekcyjnych sa sprzedawane w formie bialych tasm cietych z metra. Naklej trzy tak aby nachodzily na siebie. Powinno wystarczyc.

Tytuł:
PostNapisane: So maja 31, 2008 10:19 pm 
Użytkownik+

Mam jeszcze zieloną cordure ze starego plecaka jaansportu wiec powinna sie nadać, klej tez mam.

Strefa czasowa: UTC + 1