Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest N kwi 19, 2026 8:37 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 2:07 pm 
ORKAN Tactical

Czy mieliście kiedyś doczynienia z chwytami ewakuacyjnymi w kamizelkach? Jeśli tak, możecie podzielić się wrażeniami? Zwłaszcza co to była za kamielka, jak uźytkowany był chwyt, ile ważyła osoba ciągana. Najlepiej jeśli dalibyście do tego jakieś zdjęcia. Zaprszam do dyskusji.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 2:33 pm 
Moderator

Ciągnąłem kolesia, lekkiego jak piórko, może 65 kg, w LBVce która zasadniczego chwytu nie ma ale ma ten poprzeczny pasek miedzy szelkami... słychać było jak puszcza przy pierwszym szarpnięciu...

Tytuł:
PostNapisane: So cze 23, 2007 9:52 am 
Night Fox

mnie w mojej kamizelce kolo ciągał mnie po podwórku w te i we w te i nic zadnych dzwieków puszczania szwów. kamizelka była robiona na siatce:)
tasma tworząca chwyt ewakuacyjny była wszyta az do konca kamizelkipod systemem modułowym. tasmay nie sa równoległe do siebie
rozchodza sie nieznacznie pod pewnym kontemod miejsa zasadniczego zszycia uchwytu.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 6:49 am 
Jestem tu od niedawna

dobry sposób przyszycia - pod katem
najwazniejsze jest zeby przyszyc w odpowiedni sposób tasmy, na jak najwiekszej powierzchni - oczywiscie bez przesady :)
wazne jest tez to zeby uchwyt nieznacznie odstawal od kamizelki bo w sytuacji awaryjnej moze byc proplem z włozeniem palców pod niego jesli bedzie napiety - przylegał do kamizelki
dobre jest tez zastosowanie gestego przeszycia tasmy w miejscu gdzie chytamy reką, gęste przeszycie spowoduje skrócenie taśmy a co za tym idzie usztywnienie jej, odradzam usztywnianie plastikowa fiszbinką
w przypadku pytan walcie śmiało :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 5:01 pm 
PS Tactical Gear

Ostatnio wyprobowalem moj chwyt ewakuacyjny (dokladnie zrobiony przeze mnie na kolesiu, 90 kg wagi). Chwyt na kamizelce z siatki (2 warstwy) zrobiony z tasmy 25mm (czesc z wierzchu przyszyta do drugiej czesci idacej dodatkowo od strony wewnetrznej kamizelki). Mimo dlugiego ciagniecia (koles mial na sobie caly sprzet, ciagnalem go z dobre 20-30 m) nic nie poszlo, nie puscilo, jak dla mnie proba zaliczona pomyslnie. Teraz czekam na mozliwosc przetestowania tak moich nowych modeli PC

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 27, 2008 7:08 pm 
Jestem tu od niedawna

To też się podzielę wrażeniami - Miałem BHI Omega Phalanx, tam chwyt jest z taśmy 25-30mm (nie wiem dokładnie, sprawdzę na najbliższym treningu), wszyty w body kamizelki (siatka BHI), dodatkowo w taśmy schodzące z ramion. Ściągnięcie za niego 80Kg człowieka po zwykłym podłożu w budynku; wykładzina, dywan, posadzka, beton, nie dość że chwyt nawet nie "jęknął", szwy się nie rozciągnęły, nie poluzowały. Używany w przeróżnych sytuacjach, a czasem dla testów, karabinek i do liny. Nic, nawet na mnie (a ważę ze 110-120 Kg) chwyt ciągnięty przez dwóch ludzi, trzymał bez problemu. Zerwania nie robiliśmy, ale gdybym nie miał uprzęży to dał bym się na nim wciągnąć do śmigła. Dziabnę jakieś foty przy najbliższej okazji.

Strefa czasowa: UTC + 1