Forum Krawiectwa Taktycznego - ORKAN Tactical

Oporządzenie / Umundurowanie / Krawiectwo Taktyczne
Teraz jest N kwi 19, 2026 4:52 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: N sty 27, 2008 8:13 am 
Moderator

Chcę poznać waszą opinię na temat naruszania praw autorskich. Tzn. to, że zrzynamy z wielkich firm to akurat nie katastrofa. Osobiście średnio mi sie podoba zrzynanie na własnym podwórku. Najbardziej jednak przeraża mnie rozwój szwacza wykazujący całkowity brak mocy twórczych natomiast pełno odtwórczych.
Czy widzicie coś w tym złego? A może wszystko jest OK? Jak widać sam mam mieszane odczucia... generalnie lubię jednak gdy ktoś ma swój styl... tzn. gdy patrze na sprzęt i mogę się domyślać czyje to.

Ostatnio edytowano N sty 27, 2008 9:16 pm przez Wuki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N sty 27, 2008 12:38 pm 
Użytkownik+

Chodzi Ci o to że ja na przykład przy szyciu i wymyślaniu nowych projektów inspiruję się wyrobami ludzi z tego forum i stosuję niektóre z rozwiązań wykorzystanych przez nich?? To chyba oczywiste, gdyby każdy miał wymyślać swoje patenty na wszystko to miesiąc by myślał i szył 3 dni, znowu miesiąc myślenia 3 dni szycia i tak dalej. Zwłaszcza, że większość rozwiązań ktoś już zastosował i wiele wymyślić się już nie da (chociaż mi się udaje). Oczywiście, że tak jak Ty (chyba) jestem przeciwny pracy na zasadzie "ten tak zrobił to ja zmienię kamuflaż, uszyję tak samo i powiem że sam zaprojektowałem i jestem masta blasta". Ale jeśli ktoś myśli co jak zrobić, rozwiązuje po swojemu a "ściąga" od innych tylko niektóre rozwiązania (bo inaczej się nie da albo uważa że tak jest dobrze) to dla mnie jest wszystko OK.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 27, 2008 3:23 pm 
PS Tactical Gear

Co innego wzorowac sie na kims, a co innego jawnie kopiowac i mowic, ze sie jest autorem projektu. Co do samych projektow, to wcale wymyslenie czegos od podstaw nie jest takie praco i czasochlonne. Trzeba tylko dobrze sie zastanowic co sie chce zrobic, uszyc prototyp, wyprobowac, zmienic to co sie nie sprawdzilo itd. Osiagniecie dobrego wyniku w przypadku wlasnych projektow moze zajac mniej niz sie wydaje :] albo wiecej :P

Tytuł:
PostNapisane: N sty 27, 2008 3:30 pm 
Użytkownik+

Nie ma osoby która szyła by wyłącznie z głowy - zawsze jest jakas baza cos co nam sie podoba, cos co chcielibysmy ulepszyc albo zmienic dla wlasnej wygody. Dlatego miedzy innymi rozna tacy krawcy jak na tym forum.
Druga sprawa to to ze rozwiązania które wielu z nas stosuje nie zawsze sa "sciagniete" od innego krawca - rownie dobrze moze byc to patent jakiejs firmy.
A 3 sprawa jest taka ze jako w wiekszosci CYWILE, nie zawsze majacy wiele wspolnego ze słuzbami mundurowymi, nie mamy tak okreslonej bazy i pogladu na wyposarzenie, jaki natomiast maja osoby zwiazane z tematem. No cusz ASG to realne warunki konfliktu zbrojnego...

Może po czesci usprawiedliwiam, tego typu poczynania, ale w gruncie rzeczy najwazniejsze jest to, żeby nie kopiować cudzych projektów i nie czerpać z tego korzyści materialnej - bo to było by nieetycznie.

Napewno niemiałbym za złe nikomu, kto zainspiwowany dajmy na to moim projektem stworzyłby cos w podobie, ale tylko na wlasne potrzeby

Tytuł:
PostNapisane: N sty 27, 2008 6:02 pm 
Użytkownik+

pl0m3n napisał(a):
Może po czesci usprawiedliwiam, tego typu poczynania, ale w gruncie rzeczy najwazniejsze jest to, żeby nie kopiować cudzych projektów i nie czerpać z tego korzyści materialnej - bo to było by nieetycznie.

Nieetyczne jest kopiowanie cudzych projektów i przypisywanie ich sobie. Za czerpanie z tego korzyści materialnych - nie powiem co się należy bo przeklinać na forum nie wolno.
pl0m3n napisał(a):
Napewno niemiałbym za złe nikomu, kto zainspiwowany dajmy na to moim projektem stworzyłby cos w podobie, ale tylko na wlasne potrzeby

Ja też nie miałbym nic przeciwko pod warunkiem, że ktoś napisałby że projekt jest dziełem tego od kogo go "zerżnął" (bez skojarzeń;) ). Jak ja coś zaprojektuję, uszyję, pokażę to, a ktoś uszyje to identycznie - niech se nosi, byle powiedział że to mój projekt a nie jego.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 27, 2008 6:48 pm 
Moderator

Oczywistym jest, ze stosujemy czyjeś rozwiązania, to nie do uniknięcia, ale rozwiązania to nie projekty. Generalnie fora jak to czy forum DIY zawsze było dla mnie fantastycznym miejscem, gdzie mogę podejrzeć jak ominąć problematyczne miejsca czy się wręcz się ich pozbyć. Nie oznacza to jednak, że całkowicie ściągam projekt - ściągam tylko rozwiązanie problemu.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 27, 2008 8:45 pm 
Użytkownik+

I o to chodzi - wykorzystywanie sprawdzonych rozwiązań a nie całych projektów. A przy wykorzystaniu projektu - podać autora projektu i po problemie. Takie moje zdanie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 28, 2008 8:52 am 
Night Fox

Gdzieś mi się obiło w jakiejś szkole projektowania, ze jak zmienisz 20 % projektu to możesz sie uważać za autora.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 28, 2008 9:34 am 
Użytkownik

Nie chcę nikogo usprawiedliwiać (tym bardziej siebie) ale kiedyś wynikła podobna sytuacja do wyżej opisywanych z Krawcem...jak wiadomo (a może i nie, choć szczerze nie sądzę :) ) jego OW jest bardzo dobrze pomyślaną kamizelką. Swego czasu zastanawiałem się jak połączyć zalety chest-riga z zaletami pełnej kamizelki (tzn. z "plecami")...po dłuuugich chwilach spędzonych w cichych miejscach na rozmyślaniach doszedłem do wniosku, że prawie wszystkie patenty zastosowane przez Krawca w OW musiałbym skopiować do swojej kamizelki (m.in. kieszenie w panelu piersiowym, zapięcia szelek na tymże panelu, rozpięcie na zamek z boku kamizelki, podobnie zaprojektowane "plecy" itd.) choć, wierzcie lub nie, wiele z tych pomysłów przyszło mi do głowy z prostego ludzkiego kombinowania (viva la wieś :) ) co jest dobre, a co nie. Nie mam zamiaru pokazywać siebie jako geniusza czy coś w ten deseń, bo nim nie jestem, chce po prostu powiedzieć, że do pewnych pomysłów można dojść nie koniecznie je kopiując, w historii też mieliśmy wiele takich przypadków, nawet z epokowymi odkryciami. Na koniec przyznam, że z powodu dużego podobieństwa kamizelki nigdy nie uszyłem, zostały tylko projekty spod Dobrzeszowa :) (na marginesie wspomnę, że bardzo podniosło mi się wtedy ego, w końcu nie co dzień można dotknąć myśli czołowego Krawca III lub IV, jak kto woli, RP :) )

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 28, 2008 10:06 am 
Użytkownik+

Właśnie to miałem na myśli parę postów wcześniej - pewnych rzeczy nie da się zrobić inaczej ponieważ tak jak ktoś tak to już zrobił jest najlepiej. I to niestety są sytuacje w których trzeba zdecydować: porzucić projekt, uszyć go i mimo że wymyśliliśmy go sami powiedzieć że jest to kopia czyjegoś projektu lub mówić zgodnie z prawdą że to nasz projekt i narazić się na głosy że coś skopiowaliśmy a mówimy że swoje itp. Najlepszym wyjściem jest chyba mówienie "sam stworzyłem ale jest podobne do wyrobu XXX ponieważ takie rozwiązania są najlepsze i inaczej się nie da".

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 28, 2008 12:38 pm 
ORKAN Tactical

Krawiec z Panamy napisał(a):
Gdzieś mi się obiło w jakiejś szkole projektowania, ze jak zmienisz 20 % projektu to możesz sie uważać za autora.

A mówili jak te 20% obliczyć?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 28, 2008 4:31 pm 
Użytkownik+

Dokladnie niektórych rzeczy nie da się ominąć jesli chodzi o uniwersalne rozwiazania. Sęk w tym ze wiele z naszych projektów to jakgdyby wariacje na jeden temat szczegolnie jesli mowimy o plate carrierach podobnych co rozwiazania RACK(polski Taj).

Kazdy z nas musi na czyms bazować, a jesli nie jest to doswiadczenie to nawet najsprytniejszy laik nieznajacy tematu nie stworzy kamizelki która nadawała by sie do użycia w "pracy".
Osobiście szyje na własne potrzeby i smiało moge sie przyznac ze podczas tworzenia wykorzystuje wszelkie dostępne mi źródła - jednak nie posuwam sie do prucia konkretnych kamizelek analizy jej budowy i szycia wlasnej kopii. Myśle, że każdy z nas projekt tworzy samemu samemu rysuje i chociaż bazując nie tylko na swoich pomysłach tworzy cos własnego a nie KOPIĘ.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 29, 2008 11:04 am 
Night Fox

Krawiec napisał(a):
Krawiec z Panamy napisał(a):

A mówili jak te 20% obliczyć?

tego nie wiem, ale mogę do nich sie przejść zapytać
może wystarczy 20 % ceny :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 29, 2008 12:00 pm 
Użytkownik

Albo po prostu zrobić kamizelkę w skali, tak żeby zmniejszyć ją o te 20% :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 29, 2008 1:21 pm 
GDiP

Dla mnie podstawowym kryterium realnego naruszenia praw autorskich jest tak naprawdę nie sam fakt skopiowania, ale rzeczywiste wprowadzenie kopii danego produktu do publicznej, masowej oferty. "Pula" pomysłów jest oczywiście ograniczona, ale prywatnie uważam że bardziej elegancko jest postarać się o choćby kosmetyczne zmiany w danym projekcie - tak by był on odróżnialny od swego pierwowzoru - warto również napisać co było w danym przypadku źródłem inspiracji.

Ponieważ znajduję się w sytuacji w której pewne wzory oporządzenia i akcesoriów które przygotowałem sam lub z kolegą zostały bez naszej zgody i nawet próby rozliczenia wprowadzone do oferty, a niektóre z nich następnie skopiowane przez konkurencję - miałem okazję jak taki mechanizm działa. Z drugiej zaś strony widziałem próby zastrzegania w Polsce wzorów nader ogólne przedstawionych w dokumentacji - np próby zastrzegania systemu modułowego PALS, albo powszechnie znanego na świecie rozwiązania.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 29, 2008 3:00 pm 
Moderator

O właśnie, małe OT. Poinformuje cię Catch, że sposób krzyżowania szelek mam zamiar bezczelnie zerżnąć ;) . Fajnie by było jakbyś się nie opierał ;) i podał kąt przeszycia na PW ... Gwarantuje zerowy udział w zyskach. ;) (czyli taki sam jak mój :) )

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 29, 2008 5:04 pm 
GDiP

A rżnij, niestety nie mam wzoru na stanie więc ci nie pomogę z kątem, tym bardziej że o ile pamiętam to nie był on mierzony tylko dopasowałem go do siebie (wzrost 180) i dałem oczko w górę i oczko w dół. Taśma 40mm jest podszyta ostrym rzepem, który stabilizuje "X" ale nie wszystkim to pasuje.

Zresztą te szelki to dobry przykład na takie zapożyczenie - używałem i znałem szelki HSGI, wiedziałem co mi w nich nie odpowiada więc zmieniłem i przerobiłem je po swojemu. Gadając później z różnymi ludźmi ze Stanów i Kanady np. na DIY okazało się że doszliśmy do tych samych wniosków - pokazałem im jak przerobić HSDL i zdaje się że otrzymaliśmy optymalne rozwiązanie szelek niskoprofilowych. Zawsze potwierdzę że orginalne rozwiązanie to własność HSGI ja je tylko dopasowałem do swoich (i wielu moich znajomych) potrzeb.

Szczerze mówiąc teraz będziemy robić w Cromie nową wersję tych szelek, wykorzystując jednak taśmę 40mm, ten trójkąt duraflexa taki jak jest w HSGI i parę innych detali - np. inne przejściówki do duty beltów inne do pasów modułowych...

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 05, 2008 8:25 pm 
Moderator

Niestety ostatnio prawa autorskie w naszym kraju coś kuleją... A może nie tyle prawa co podejście do nich. Zacytuje "a tyle było gadania o patentach"... Kolega odnosił sie do pewnych wypowiedzi na innym forum, wielu znanym.

http://miwo-military.pl/?p=8.426.PLECAK ... IEST..G-05.
Obrazek
http://www.specopsbrand.com/ProductDeta ... ductID=12#
Obrazek
Dzięki Wojna ;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 06, 2008 9:51 pm 
Użytkownik+

SPECOPS
Obrazek

MIWO
Obrazek

SPECOPS
Obrazek

MIWO
Obrazek

Ja nie wiem, ale dal mnie to jest identyk, może rozmiary się różnią. Miwo twierdzi że nie są nic winni prawu patentowym. Wcześniej Pani Renata twierdziła że nic o tym nie wie ;-)
Na moje to należy być konserwatywny w tym co się robi. Miwo L. nazywa inne firmy złodziejami którzy kopiują ich pomysły, ale jak widać działa to tylko w jedną stronę.

PS Się robi Panie Majorze.

Strefa czasowa: UTC + 1